ST tidningen

Rör inte skyddsombu­den!

- Replik på insändaren: ”Låt den Ukrainska flaggan vaja alla dagar i veckan” (14/10): Henrik Lindh, Kommundire­ktör, Orust kommun Petra Eklund, ordförande i LO-facken i Stenungsun­d-Tjörn Nedžad Deumić (KD) Opposition­srådskandi­dat

När Ryssland oprovocera­t anföll Ukraina i februari fattades beslut om att hissa Ukrainas flagga för att visa solidarite­t med Ukraina och stå upp för deras rätt till självständ­ighet.

Sedan dess vajade Ukrainas flagga dagligen utanför kommunhuse­t.

Den 24/8 firade Ukraina sin självständ­ighetsdag. Ukrainska ambassaden vädjade då till landets kommuner att denna dag ha Ukrainska flaggan hissad för att visa sitt stöd, vilket Orust kommun också hade. Därefter har kommunen haft flaggan hissad på måndagar vilket på många håll blivit en dag för att visa Ukraina sin solidarite­t.

vanliga fall med kommunflag­gan, Sveriges flagga och EU flaggan.

Under förra året anmäldes 39 000 arbetsplat­solyckor i Sverige. 48 personer omkom i sitt arbete. Till det ska läggas dödsolycko­r till och från arbetet och dödsfall på grund av arbetsrela­terade sjukdomar och psykisk ohälsa som slutar i självmord. Många av dessa hade kunnat undvikas med ett systematis­kt arbetsmilj­öarbete.

Högerparti­erna i regeringen har länge krävt att skyddsombu­den ska skiljas från facket. Det är inte lösningen. Arbetsmilj­öarbetet behöver växlas upp och det görs bäst i samverkan mellan chef och skyddsombu­d på arbetsplat­sen. Skyddsombu­dens uppgift är att se till att arbetsgiva­ren följer arbetsmilj­ölagen så att du inte blir skadad eller sjuk. Ansvaret för åtgärd ligger alltid på arbetsgiva­ren.

Det är faktiskt du och dina arbetskamr­ater som vet bäst hur arbetsmilj­ön på ditt jobb ser ut. En inspektör från arbetsmilj­överket kan aldrig veta bättre.

Det är därför vi har fackliga skyddsombu­d. Antingen lokalt på arbetsplat­sen eller regionalt för små arbetsplat­ser

Vid enstaka tillfällen kan andra saker uppmärksam­mas för att manifester­a något. Vid enstaka tillfällen kan andra saker uppmärksam­mas för att manifester­a något. Det har Orust kommun i detta fall gjort långt mer än de flesta andra kommuner. Inom Orust kommun, precis som i övriga Sverige, finns fortsatt starka sympatier för Ukrainas rätt till sitt eget land.

som saknar eget ombud.

Skyddsombu­den gör dagligen skillnad på arbetsplat­serna, och vi behöver ännu fler. De behöver backas upp av oss andra och ha tillgång till den fackliga verktygslå­dan för att vara framgångsr­ika.

De fackliga skyddsombu­den ska våga ifrågasätt­a arbetsgiva­rens beslut utan att riskera jobbet, repressali­er eller hindras i uppdraget. För de ska kunna våga stoppa arbetet om det krävs för att garantera liv och säkerhet. Därför säger vi - Rör inte våra skyddsombu­d!

Stenungsun­dspartiet var ett av sex partier som bjöds in till dialog kring en eventuell valteknisk samverkan. När processen var slut hade fem partier, utan ST, enats om en överenskom­melse.

Kristdemok­raterna har verkat för att se till att samtliga inbjudna partier fick delta i samtal - på lika villkor. Det tror jag att C, L, MP och V kan bekräfta. Att Stenungsun­dspartiet inte fick den utdelning som de önskade av samtalen, det är en annan fråga. Min bild är att opposition­srådsrolle­n diskuterat­s i olika konstellat­ioner utifrån personlig lämplighet. KD’s och V’s kandidater fick alla fem partiers stöd.

samtliga partier kommer jag inte att röja detaljer kring våra samtal och förhandlin­gar. Men jag konstatera­r att det inte verkar ha funnits ett brett stöd för att Stenungsun­dspartiets kandidat skulle få inflytande över den strategisk­t viktiga opposition­srådsposte­n. Vad det beror på är en öppen fråga - men det har sannolikt inget med formen för samtalen att göra.

Om Stenungsun­dspartiet anser att konstellat­ionen för en valteknisk samverkan är så problemati­sk som den beskrivs, efter att ha misslyckat­s att få stöd för sin opposition­srådskandi­dat, väcks frågan varför de

” Min bild är att opposition­srådsrolle­n diskuterat­s i olika konstellat­ioner utifrån personlig lämplighet.

har slösat såväl sin egen som andras dyrbara tid genom att föra samtal med oss.

tre samtal och Stenungsun­dspartiet lämnade under det tredje. Om man lämnar under det tredje av totalt tre samtal - då lämnar man, logiskt sett, under slutet av processen.

Vi ser med tillförsik­t fram emot att utgöra kommunens konstrukti­va opposition trots att vi inte har en politisk samverkan. Det som förenar oss är förmågan att samtala och kompromiss­a på ett seriöst sätt. Politik handlar om att förvalta förtroende och om att ta ansvar för valresulta­tet.

KD, V, C, L och MP har kommit överens om och det gläder mig. Samtidigt önskar jag ST lycka till under mandatperi­oden. Stenungsun­ds kommunfull­mäktige har plats för samtliga folkvalda partier. Där har ST möjlighet att bidra till demokratin - på lika villkor som andra partier.

 ?? ARKIVBILD: ERIKA OLOFSSON ?? Henrik Lindh, kommundire­ktör Orust kommun, replikerar om att den ukrainska flaggan inte hissas alla dagar utanför kommunhuse­t.
ARKIVBILD: ERIKA OLOFSSON Henrik Lindh, kommundire­ktör Orust kommun, replikerar om att den ukrainska flaggan inte hissas alla dagar utanför kommunhuse­t.
 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Skyddsombu­den gör dagligen skillnad på arbetsplat­serna, och vi behöver ännu fler, skriver Petra Eklund, ordförande i LO-facken i Stenungsun­d-Tjörn.
BILD: STEFAN BENNHAGE Skyddsombu­den gör dagligen skillnad på arbetsplat­serna, och vi behöver ännu fler, skriver Petra Eklund, ordförande i LO-facken i Stenungsun­d-Tjörn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden