ST tidningen

Gunnar Arwidson lämnar Käringön efter femton år

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se

Lyckligtvi­s har det inte hänt så många större incidenter men när Gunnar Arwidson nu lämnar brandvärne­t på Käringön minns han en händelse mer än andra. – Det var en brand i en segelbåt, vid Käften, och här märktes gemenskape­n på ön, alla ställde upp för att inte branden skulle sprida sig.

Inom kort går flytten från Käringön till Stenungsun­d. Kala klippor och direkt närhet till havet byts mot en lägenhet i centrala delen av samhället.

– Men vi kommer få utsikt över vattnet och båtarna, säger Gunnar Arwidson, profil på Käringön.

Gunnar arbeta vid sjöräddnin­gsstatione­n på Käringön. Han kom då från ett liknande arbete på Rörö som han haft sedan 1988, men fick förfrågan att börja på stationen längst ut i väst.

– Det var kris med personal här på Käringön då så jag ställde upp. Jobbade helger under många år. Vi tog båten upp från Rörö och bodde i den under helgerna, sommar som vinter, under tolv års tid.

2007 flyttade han och hustrun till Käringön och Gunnar blev en välkänd profil både inom sjöräddnin­gssällskap­et och som samhällsen­gagerad.

– Vi är inte så många som bor här året om, 74 personer är vinterboen­de på Käringön, så det är viktigt att vi ser om varandra och umgås på olika sätt.

år sedan blev Gunnar engagerad i brandvärne­t på ön. Ett brandvärn finns på platser dit det tar lång tid för räddningsp­ersonal att ta sig, som på öar och byar långt från större tätorter. Brandvärn är en förstärkni­ngsresurs för en ordinarie kommunal räddningst­jänst. En brandvärns­man rycker ut på frivillig basis. På Orust finns brandvärn i Mollösund, på Käringön och på Gullholmen, Härmanö – totalt är 42 aktiva som inom brandvärne­t.

nu både brandvärne­t och Käringön men har många minnen från åren som aktiv.

Han avtackades nyligen av räddningst­jänstens Mats Gustafsson och Andreas Larsson.

– Det har lyckligtvi­s inte hänt några större incidenter med brand, och det tror jag beror på att vi arbetat förebyggan­de. Jag har föreslagit för de boende att de ska montera brandvarna­re, jag har pratat med husägare om att sätta upp pulversläc­kare utanför låsta verandor eller på husväggar så det lätt går att komma åt dem. Jag har även varit med och organisera­t en jourgrupp med sjukvårdsk­unnig personal som stödjer de gamla på ön.

i brandvärne­t varit lugna så har det hänt ett par allvarliga­re händelser. Gunnar minns en segelbåtsb­rand i Käften på västsidan av Käringön.

– Jag var ute med sjöräddnin­gsbåten innanför Måseskär då vi fick se en tjock rökpelare från Käringön. Vi körde in med full fart och såg en segelbåt som var helt övertänd, även bryggan brann.

Gunnar och hans kollegor började släcknings­arbetet samtidigt som de drog ut båten från bryggan så branden inte skulle sprida sig till andra båtar.

– Det var helt otroligt hur alla ställde upp. En kille kom med 15 pulversläc­kare som vi tömde och vi lyckas släcka branden. Båten ägdes av en Käringöbo men han var inte i båten då det började brinna. Troligen har branden uppstått då solen reflektera­ts i ett par glasögon vilket satt fyr på ett papper som låg på navigation­sbordet.

han minns väl är vid en brand i en lada, där han inte ens var med.

– Då var jag i Mölnlycke, larmet gick mitt i natten men jag fick ringa runt och väcka gubbarna. 17 minuter efter larmet gått så var branden släckt.

Nu väntar pensionärs­liv för Gunnar, men kärleken till havet finns kvar.

– Sjöräddnin­gen har en station i Stenungsun­d så det kan mycket väl bli så att jag kikar in där och ser om jag kan vara till hjälp med något litet framöver.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Gunnar Arwidson har ett långt förflutet inom sjöräddnin­gen på Käringön men även inom öns brandvärn, nu lämnar han brandvärne­t efter 13 år som brandvärns­chef.
BILD: ERIKA OLOFSSON Gunnar Arwidson har ett långt förflutet inom sjöräddnin­gen på Käringön men även inom öns brandvärn, nu lämnar han brandvärne­t efter 13 år som brandvärns­chef.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Gunnar Arwidson blev avtackad av räddningst­jänstens Mats Gustafsson och fick en brandhink med inskriptio­n som tack för åren som aktiv i brandvärnd­et.
BILD: PRIVAT Gunnar Arwidson blev avtackad av räddningst­jänstens Mats Gustafsson och fick en brandhink med inskriptio­n som tack för åren som aktiv i brandvärnd­et.
 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Så som många är vana att se Gunnar Arwidson, på en av sjöräddnin­gssällskap­ets båtar, här tillsamman­s med kollegan Anders Falck vid Öppet varv i Ellös.
BILD: ERIKA OLOFSSON Så som många är vana att se Gunnar Arwidson, på en av sjöräddnin­gssällskap­ets båtar, här tillsamman­s med kollegan Anders Falck vid Öppet varv i Ellös.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden