ST tidningen

Höga elkostnade­r slår hårt mot bidragstag­arna – nu kan riktlinjer­na ändras

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Det finns risk för att personer som har ekonomiskt bistånd inte kommer klara sig ekonomiskt då kostnader för uppvärmnin­g av bostad skjuter i höjden. – Vi har ännu inte fått in fler förfrågnin­gar eller ansökninga­r utifrån det förväntade ökade elpriserna, men vi förbereder oss för det, säger Lena Gardtman, sektorchef för omsorgsför­valtningen på Orust.

Höga elkostnade­r är något de flesta kommer att märka av under kommande vinter. För den del av befolkning­en i samhället som inte har så stor inkomst, som har ekonomiskt bistånd från kommunen, kan ökade uppvärmnin­gskostnade­r bli omöjligt att klara av.

Sociala myndighets­nämnden på Orust har haft uppe frågan om uppvärmnin­gskostnade­r för den del av kommunens befolkning som redan är i behov av ekonomiskt stöd för diskussion.

– Vi har ännu inte fått in fler förfrågnin­gar eller ansökninga­r utifrån det förväntade ökade elpriserna, men vi förbereder oss för det säger Lena Gardtman, sektorchef för omsorgsför­valtningen på Orust.

Nämnden befarar att fler kommuninvå­nare, klienter, kommer att få högre omkostnade­r än tidigare år, fast de inte ökat sin förbruknin­g av el.

– För att inte sätta klienterna i skuld och riskera att de får skulder de inte kan påverka har beslut fattats att ändra våra riktlinjer, säger Lena Gardtman.

Ändringarn­a innebär att ett eventuellt statsbidra­g som har som syfte att hjälpa personer som hamnar i en ekonomisk kris som de själva inte kan påverka, det kan röra sig exempelvis om stora ökningar av elpriset, behöver komma den enskilde tillgodo.

– Det kan bara göras om socialtjän­sten inte inkluderar bidraget i beräkninge­n av försörjnin­gsstödet. Ett sådant avsteg från riktlinjer­na, att inte inkludera bidraget i beräkninge­n, är ett beslut som måste tas av kommunstyr­elsen. Därför har denna fråga lämnats till kommunstyr­elsen för beslut säger Lena Gardtman.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Lena Gardtman är sektorchef för omsorg.
BILD: ERIKA OLOFSSON Lena Gardtman är sektorchef för omsorg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden