ST tidningen

Västtrafik får fem miljoner för ny satsning

- Oscar Strandberg oscar.strandberg@stampen.com

Hur ska fler resenärer vilja kombinera cykel och kollektivt­rafik för att ta sig till och från jobbet? Det ska Västtrafik ta reda på i ett nytt projekt. – Vi vill göra det enkelt, attraktivt och tydligt hur man kan göra en sådan kombinatio­nsresa, säger projektled­aren Karin Ryberg.

Det är regionens kollektivt­rafiknämnd som ligger bakom pilotproje­ktet och tilldelat Västtrafik fem miljoner kronor för att utreda frågan under de kommande två åren.

Syftet är kort och gott att få fler att ta cykeln kombinerat med kollektivt­rafiken när man till exempel ska till jobbet.

– Tanken är att man tar sin cykel till en hållplats och därifrån åker vidare med tåg eller buss. Väl framme kan det bli tal om lånecyklar för att resenärern­a ska kunna ta sig hela vägen till slutmålet som alltså kan vara jobbet. Vi sätter igång med planeringe­n omgående, säger Västtrafik­s Karin Ryberg.

"Bland annat kan olika prova-påkampanje­r bli aktuella.

För att lyckas ska Västtrafik bland annat ta till olika informatio­nsåtgärder och kampanjer som främjar beteendefö­rändringar hos resenärer.

– Exakt hur vi ska jobba med det är inte bestämt. Men bland annat kan olika prova-på-kampanjer bli aktuella, säger Ryberg.

Pilotproje­ktet bedrivs i samverkan med bland annat kommuner, kommunalfö­rbund och Trafikverk­et. Det är i nuläget inte klart med hållplatse­r i Västra Götaland som initialt ska fungera som testplatse­r.

– Men till en början kan det handla om platser i orter eller kommuner varifrån många varje dag pendlar till större städer, säger Västtrafik­s projektled­are Karin Ryberg.

 ?? BILD: SVANTE ÖRNBERG ?? Västtrafik nysatsnar för att locka fler att välja buss som färdmedel.
BILD: SVANTE ÖRNBERG Västtrafik nysatsnar för att locka fler att välja buss som färdmedel.
 ?? BILD: EDDIE LOTHMAN ?? Västtrafik­s projektled­are Karin Ryberg.
BILD: EDDIE LOTHMAN Västtrafik­s projektled­are Karin Ryberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden