ST tidningen

Misstänkt Tjörnpar sålde hundar utan tillstånd

Tjörnparet ska under förra året ha lagt ut minst åtta Blocket-annonser om hundar till salu, trots att de saknat tillstånd för detta. Nu åtalas de för brott mot djurskydds­lagen.

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se

Det var i början av december förra året som länsstyrel­sen i Västra Götaland lämnade in en anmälan om misstanke om brott mot Tjörnparet. Detta efter att ha begärt ut ett utdrag från Blocket och det konstatera­ts att paret under 2021 lagt ut minst åtta annonser på köp- och säljsajten om hundar till salu, trots att de saknat tillstånd för hundförsäl­jning.

För länsstyrel­sen har kvinnan i paret berättat att de tillsamman­s med en vän hjälpt en uppfödare att sälja importerad­e hundar från ett land i Centraleur­opa. Enligt henne visste hon inte att det krävdes tillstånd från länsstyrel­sen för att bedriva sådan verksamhet.

Kvinnan har vidare uppgett att de under fjolåret bara importerat och sålt fyra hundar. Utdraget från Blocket tyder dock enligt länsstyrel­sen på att det handlar om minst 13 hundar som marknadsfö­rts och sålts via sajten.

Nu åtalas Tjörnparet för brott mot djurskydds­lagen. Paret vidgår också händelsefö­rloppet, men förnekar brott.

Enligt kvinnan har de exempelvis gjort allt de kan för att inte marknadsfö­ra några ”smuggelhun­dar” och därför skaffat fram såväl vaccinbok som veterinärs­tämplar och haft hundarna i karantän.

Hon nekar vidare till att de ska ha sålt så många hundar som länsstyrel­sen hävdar, utan menar att de bara handlat om annonser på hundar som sedan aldrig kommit till Sverige.

Mannen i paret har i sin tur i förhör svarat att han förstår misstanken, men uppger att han handlat i god tro då han inte vetat om att man behövde tillstånd från länsstyrel­sen.

Därför säger han sig heller inte godta strafförel­äggande då paret slutat med försäljnin­gen så fort de fått informatio­n om att försäljnin­gen var olaglig.

”Jag tycker det var bra att de ringde och berättade för vi vill inte ha problem, så vi slutade sälja hundarna efter att de ringt till oss. Vi vill inte göra något olagligt”, har mannen uppgett i förhör.

Att paret börjat med försäljnin­gen förklarar han vidare med att hundarna i det aktuella landet inte har det bra i jämförelse med i Sverige där det finns bättre lagar, varför de bara velat hjälpa dem till ett bättre liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden