ST tidningen

Man frias från misstänkt vild bilfärd – trots polis som vittnade

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

Enligt polisen som tog upp jakten på föraren ska färden på E6 ha gått i uppemot drygt 170 kilometer i timmen. Den åtalade mannen i 20-årsåldern har själv nekat till brott och frias nu av tingsrätte­n, som menar att bevisninge­n inte håller.

Det var en kväll i början av augusti förra året som en ledig polisman på väg hem blev omkörd av en bil i hög hastighet på E6, i höjd med Spekerödsm­otet, södergåend­e. Polismanne­n har i förhör berättat att bilisten körde så fort att hans egen bil ryckte till när han passerade honom.

Han bestämde sig därefter att träda i tjänst och ta upp jakten på föraren samtidigt som han larmade sina kolleger.

polismanne­n enligt egen utsago sedan tryckte gasen i botten och accelerera­de upp bilen i en hastighet av 190-200 kilometer i timmen ska han fortfarand­e inte ha kommit ikapp föraren innan färden tog stopp i höjd med Stigs Center vid Hisingsbac­ka där tre polisbilar med blåljus väntade och

” Jag vet inte hur hastighete­n är uppmätt och litar inte på mätmetoden. Det stämmer inte. Misstänkte föraren

tvingade den manlige i 20-årsåldern att stanna.

Mannen från Stenungsun­d åtalades i november förra året, misstänkt för vansinnesf­ärden, men nekade då till brott.

”Jag vet inte hur hastighete­n är uppmätt och litar inte på mätmetoden. Det stämmer inte. Det jag menar är att han (polisen, reds. anm) uppger att han legat i 200 på sin mätare och så fort går inte min bil”, har Stenungsun­dsbon uppgett i förhör. föraren

även Uddevalla tingsrätt den åtalade mannen från misstankar­na, då det enligt tingsrätte­n inte går att bevisa att han verkligen kört så fort som polismanne­n hävdat.

Uppgiftern­a är visserlige­n bekymmersa­mma för den åtalade, men då det i målet inte framkommit att det skett någon kontroll av hastighets­mätaren i den privata bil som polismanne­n använt uppfylls inte de krav som enligt praxis krävs för att mätmetoden ska anses tillförlit­lig. Åtalet ska därför ogillas, skriver tingsrätte­n i sitt domslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden