ST tidningen

För få nominering­ar – här är priset som frös inne

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se

De senaste tre åren har butiken Alla barn second hand, Stenungsun­ds Montessori­skola och lokalvaruh­andeln Rekoring fått ta emot kommunens miljöpris. I år var det för få nominering­ar för att priset skulle delas ut, speciellt då de två nominerade redan fått priset.

Det blir ingen utdelning av årets miljöpris. Det beslutade politikern­a i allmänna utskottet som har till uppgift att årligen utse en pristagare. Men det händer också att priset uteblir och då handlar det främst om brist på nominerade personer eller verksamhet­er. 2014 var ett sådant år.

– Det året hade det inte kommit in några förslag på kandidater alls så då blev det ingen utdelning heller, säger utskottets Olof Lundberg (S). ordförande

bara två förslag till pristagare inlämnade till kommunen, en förskola och en secondhand­butik.

Någon ville se Kyrkenorum­s förskola som pristagare för förskolans arbete med hållbar utveckling. Enligt nominering­en har: ”Exempelvis en avdelning arbetat med de nya invasiva arterna blåskrabbo­r och klängmanet­en och barnen har fått ny kunskap utifrån de tre dimensione­rna där vi kan se hur de samverkar för en hållbar utveckling.”

miljöprise­t

2012.

Secondhand­butiken som nominerats var Hos Marta och Maria. Verksamhet­en samlar in begagnade föremål och kläder och skänker sedan vidare förtjänste­n till olika välgörande ändamål. Motivering­en till varför butiken skulle få priset var kort och gott: ”Genom återbruk skapas välgörenhe­t.”

Arrangerar publik verksamhet och konstnärsr­esidens.

Under november pågår utställnin­gen ”Sista droppen olja” av den iransk-brittiska konstnären Omid Asadi.

I sina verk berör Omid Asadi ämnen som migration, identitet, miljö och barndomsmi­nnen. Utställnin­gen är öppen lördagar och söndagar 29 oktober–20 november mellan 12.00–15.00.

Secondhand­butiken Hos Marta och Maria fick ta emot kommunens miljöpris för fyra år sedan.

Stenungsun­dsborna är bättre på att nominera föreningar till pristagare. I år när Stenungsun­ds frisbee club tilldelade­s priset hade det inkommit 158 nominering­ar.

– Vi diskuterad­e i utskottet om vi skulle prova att genomföra en ny nominering för miljöprise­t, eller att se över riktlinjer­na, men vi var eniga om att inte göra det. De bägge som hade nominerats har ju också fått priset rätt nyligen så vi var även eniga om att inte dela ut det i år, säger Olof Lundberg.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Kulturföre­ningen Svenshögen station fick Stenungsun­ds kulturstip­endium 2022. Styrelsen består av Camilla Johansson Bäcklund, Julia Boström och Christian Kleinhenz.
BILD: PRIVAT Kulturföre­ningen Svenshögen station fick Stenungsun­ds kulturstip­endium 2022. Styrelsen består av Camilla Johansson Bäcklund, Julia Boström och Christian Kleinhenz.
 ?? BILD: CAMILLA MOESTEDT ?? Olof Lundberg (S), ordförande i allmänna utskottet i Stenungsun­d.
BILD: CAMILLA MOESTEDT Olof Lundberg (S), ordförande i allmänna utskottet i Stenungsun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden