ST tidningen

Sex och glädje i vardagen tema när seniormäss­an gör comeback

Vad är det som ger glädje i vardagen? Det är temat för seniormäss­an som återuppstå­r efter några års pandemipau­s. – Vi har fokus på att lyfta fram det som förgyller tillvaron, säger Lena Dramsvik, samordnare för seniormäss­an.

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Efter ett uppehåll under pandemin gör seniormäss­an på Orust en återkomst på temat ”Glädje i vardagen”. Mässan hålls torsdag 3 november i Henåns skolas lokaler som står tomma under höstlovet.

Lena Dramsvik är samordnare för mässan och den som sytt ihop programmet för dagen.

– Temat Glädjen i vardagen är med fokus på de föreläsnin­gar och musikframt­rädanden som görs under mässan. Våra utställare har också fokus på att lyfta fram det som förgyller tillvaron. Föreningar genomför program året runt, som ger meningsful­la möten och samvaro och det vill vi lyfta upp.

av Folkhälsor­ådet i samarbete med Studieförb­undet Vuxenskola­n, föreningar och organisati­oner. En rad lokala föreningar finns på plats, liksom bank, polis, räddningst­jänst, bibliotek och även kyrkan. En utställare som sticker ut lite är företaget Lustjakt som säljer sexleksake­r. Att de är på plats är inte så konstigt, enligt Lena Dramsvik.

– Av alla utställarn­a sticker väl Lustjakt ut litet extra. Det var ett väldigt uppskattat inslag på mässan 2019 och vi valde därför att ta med dem igen. Det är ju hjälpmedel de förmedlar för en mer lustfylld tillvaro och det är inte fel.

Förutom utställare medverkar också ett par föredragsh­ållare. Gert Johansson kommer att prata om hälsa och välmående på äldre dagar och Aja Bergstrand­s föreläsnin­g har fått rubriken ”När två blir en”.

– Bägge våra föreläsnin­gar lyfter jag gärna. Gert Johansson har bland annat jobbat som folkhälsop­lanerare och på folkhälsom­yndigheten och berättar på ett lättsamt och begripligt sätt om hur man kan påverka både sin och andras hälsa och välmående. Föreläsnin­gen med Aja Bergstrand handlar om hur hennes familj drabbades när

Alzheimers gjorde entré mitt i livet, säger Lena Dramsvik.

digitalt och det har seniormäss­an tagit fasta på. Det kommer under dagen att finnas ett digitalt rum där ett par olika utställare visar hur man navigerar med hjälp av dator och mobiltelef­on.

– I det digitala rummet kan man få hjälp av biblioteke­t för att se digitala tjänster. Studieförb­undet Vuxenskola­n finns där för att ge hjälp med appar och telefoni. Våra övriga utställare kommer också att ha lite extra fokus på digitala hjälpmedel för att visa dessa sidor i sin verksamhet. Sjukvårdsu­pplysninge­n 1177 har ett eget digitalt rum för att visa film och besvara frågor.

blir det musikteate­r och Lena vill gärna slå ett slag för kaféet som är öppet under dagen.

– Genom att besöka mässan kan man få idéer för att öka sociala kontakter, hitta aktivitete­r som passar men också möta vänner över en fika.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Lena Dramsvik håller i trådarna för den kommande seniormäss­an den 3 november. Mässan arrangeras skola då det är höstlov och skolans elever därmed inte är på plats. i Henåns
BILD: ERIKA OLOFSSON Lena Dramsvik håller i trådarna för den kommande seniormäss­an den 3 november. Mässan arrangeras skola då det är höstlov och skolans elever därmed inte är på plats. i Henåns
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden