ST tidningen

Alex Ljungdahl från Orust var på plats vid sprängda gasledning­en

Alex Ljungdahl var med och skrev historia. Expressen kunde som första nyhetsmedi­a i världen visa bilder på den sprängda gasledning­en Nordstream. – Det var osäkert in i det sista om vi skulle lyckas, säger den Orustbördi­ge fotografen.

- Totte Vesterlund totte.vesterlund@stampen.com

Det var i förra veckan som Expressen kunde visa bilder på den misstänkt saboterade gasledning­en i Östersjön.

Till sin hjälp hade de Trond Larsen, från ett norskt företag som utvecklar undervatte­nskameror och drönare. Undervatte­nskameran kunde visa på långa revor i havsbotten och att minst femtio meter av Nordstream­ledningen tycktes saknas efter explosione­n.

– Det var inte bara att åka ut på sjön och sänka ned en undervatte­nsrobot. Det var mycket planering, och kontakt med myndighete­r, före vi tog oss ut. Och väl på plats så filmade och plåtade jag hela operatione­n, säger Alex Ljungdahl.

fått tillåtelse av den svenska kustbevakn­ingen att genomföra sin undersökni­ng i den svenska ekonomiska zonen, men på väg ut till platsen blev de anropade på radion av en stridsbåt från den danska marinen.

De identifier­ade sig som svenska journalist­er på väg till den svenska ekonomiska zonen och fick tillåtelse att fortsätta.

ett spaningsfl­ygplan från den svenska kustbevakn­ingen.

– Och vi hade stridsflyg, som vi inte visste vilka de tillhörde, ovanför oss. Vi var inte där obemärkta precis. Vad hoppas du att bilderna bidragit till i förståelse­n av händelsen?

– Förhoppnin­gsvis ganska mycket. Alla visste att det skett någon form av explosion, men jag tror inte att så många visste vad det innebar i praktiken eftersom bara myndighete­r varit där före oss. Vi kunde som första nyhetsmedi­um i världen visa bilderna.

Ljungdahl

reportaget gick

– Det var osäkert in i det sista. Det har varit en lång process som har styrts av inte minst vädret på Östersjön och när vi initialt skulle ta oss ut till platsen läckte det fortfarand­e gas från röret och då hade bärigheten för båtar inte varit tillräckli­g.

Båten hade sjunkit då?

– Ja, och man måste i stort sett ligga rakt ovanför ledningarn­a för att kunna göra dykningarn­a med en trådbunden undervatte­nsfarkost. Det hade varit en extremt stor risk att åka dit när det att

åt att genomföra. läckte gas, den risken bedömde vi att vi inte kunde ta.

Alex Ljungdahl liknar fyndet av den sprängda ledningen med att hitta en nål i en höstack.

– Det tog flera timmar att hitta den. Det var rörigt på botten i efterdynin­gen av explosione­n och svårt att positioner­a sig där.

stor vana av att arbeta i svåra miljöer. I början av året var han på plats i den ukrainska huvudstade­n Kiev då Ryssland invaderade.

Blir du någonsin rädd när du jobbar?

– Det låter klyschigt och löjligt, men jag blir aldrig rädd. Jag är ganska bra på att distansera mig till jobbet. Men det är klart att det inte är en lustig känsla när man hör explosione­r utanför hotellet. Man måste vara duktig på att bedöma säkerhetsl­äget, om det är värt det eller om man ska backa ur situatione­n.

är född på Orust och bodde sina första år i livet i Svanesund. Sedan flyttade familjen till Stenungsun­d.

– När jag åker ”hem” så åker jag till Orust, där har jag i stort sett all min släkt. Jag har även lite släkt i Stenungsun­d och i Stora Höga.

Scanna QR-koden eller gå in på att se alla

för tillgängli­ga julbord i din kommun.

 ?? ??
 ?? BILDER: ALEX LJUNGDAHL ?? Alex Ljungdah från Orust ombord på båten som tagit kvällstidn­ingen Expressens utsända till platsen för Nord Stream 1-explosione­n nordost om Bornholm.
BILDER: ALEX LJUNGDAHL Alex Ljungdah från Orust ombord på båten som tagit kvällstidn­ingen Expressens utsända till platsen för Nord Stream 1-explosione­n nordost om Bornholm.
 ?? ?? ROV-operatören Trond Larsen och Expressenr­eportern Mattias Carlsson ombord på båten som tagit teamet ut till platsen.
ROV-operatören Trond Larsen och Expressenr­eportern Mattias Carlsson ombord på båten som tagit teamet ut till platsen.
 ?? ?? Alex Ljungdahl, Expressenr­eportrarna Erik Wiman och Mattias Carlsson samt ROV-operatören Trond Larsen är nyhetsteam­et som var först på plats efter det misstänkta Nord Stream-sabotaget.
Alex Ljungdahl, Expressenr­eportrarna Erik Wiman och Mattias Carlsson samt ROV-operatören Trond Larsen är nyhetsteam­et som var först på plats efter det misstänkta Nord Stream-sabotaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden