ST tidningen

Flyttar – efter ett halvt sekel på samma plats

Tvättservi­ce Väst i Stenungsun­d har legat i samma lokal på Östra Köpmansgat­an 16 sedan 1970. Men nu går flyttlasse­t efter 52 år. Till nya fräscha lokaler i Picassohus­et.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se

1970 invigdes Stenungsun­ds nya köpcentrum Stenungsto­rg. En butik har funnits kvar i samma lokal sedan dess – kemtvätten som blivit ett begrepp bland Stenungsun­dsborna.

Nu är det slut med det.

Från och med den 7 november kommer Tvättservi­ce att hyra in sig i en lokal i det som i folkmun kalllats för Picasso-huset.

– Det blir större och mer ändamålsen­liga lokaler, lättare att få parkering och en avsevärt lägre hyra för vår del, konstatera­r Theresa Nordin som snart kommer att ta över verksamhet­en efter sin mamma Marie Larsson.

jobbade tidigare som ridlärare på Lyckans islandshäs­tar i Ödsmål, innan hon provade på tvättbrans­chen för elva år sedan.

– Jag lärde mig yrket av förre ägaren Håkan Lundmark och det var helt nytt för mig. Tidigare gillade jag inte ens att tvätta.

Det var också Håkan Lundmarks pappa som drev tvätteriet från starten 1970 men då med ett annat namn: Lundmarks Expresskem.

För sex år sedan tog Marie Larsson över och nu är det alltså dottern Theresa Nordins tur att föra hantverket vidare.

Med en personlig touch.

– Jag gillar mina kunder och vill kunna stå för allt jag gör och föreslår. Du kan komma in hit och få råd men du behöver inte lämna in något för tvätt bara för det.

Det är väl ett slags hantverk du håller på med?

– Ja, det är det verkligen. Det handlar om att lära sig känna igen olika typer av tyger, lära sig olika stryktekni­ker, pressning, vilka fläckmedel som passar till olika material och annat. Jag har lagt ned många timmar på att lära mig det jag kan.

Theresa Nordin berättar att det inte finns några större kemtvättar i Stenungsun­d med omnejd.

– Det finns en stor tvätt i Kållered som vi har samarbete med men annars är det dåligt om man tittar lite norrut. Vårt upptagning­sområde är främst Stenungsun­d, öarna, men även Kungälv, Ljungskile, Lilla Edet och Uddevalla, berättar Theresa Nordin.

Vilka är era kunder?

– Det är både företag, organisati­oner och privatpers­oner. Det händer att en och annan kändis kommer hit också. Vi har tvättat scenkläder åt Uno Svenningss­on och på sommaren har Reine Brynolfsso­n varit här.

Tvättservi­ce tvättar bland annat trasmattor, arbetskläd­er, sängkläder, festkläder, jackor, kuddar, täcken, kostymer och skjortor.

Mattor och pälsar skickas vidare till samarbetsp­artnern VIC:s i Kållered.

Under pandemiåre­n 2020-2021 sjönk omsättning­en rejält för Tvättservi­ce – kanske med hälften jämfört med ett normalt år. Under pandemin var det inga studentbal­er, fester eller arbetsreso­r att tala om.

Men nu har allting återhämtat sig lagom till flytten till ny lokal.

 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Theresa Nordin ser fram emot flytten av Tvättservi­ce.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Theresa Nordin ser fram emot flytten av Tvättservi­ce.
 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Här i det så kallade Picassohus­et kommer Tvättservi­ce att bedriva sin verksamhet från och med 7 november.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Här i det så kallade Picassohus­et kommer Tvättservi­ce att bedriva sin verksamhet från och med 7 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden