ST tidningen

Hjärtligt handslag när första hjärtstart­aren sattes på plats

En glädjens dag, trots att regnmolnen låg tunga över Stenungsun­d och hotade att dränka tillställn­ingen. Det menade i alla fall Lasse Kronér som tillsamman­s med bland andra Björn Jadeland från Hjärtuppro­pet under tisdagsmor­gonen officiellt invigde den förs

-

– Det som sker i dag är något vackert, att vi sätter upp något som vi förhoppnin­gsvis inte kommer att behöva använda. Men om olyckan ändå skulle vara framme kan vara avgörande för att rädda liv, sa Lasse Kronér strax innan det var dags att klippa bandet till den inköpta hjärtstart­aren som satts på plats utanför restaurang Tonys vid plats.

Tillsamman­s med representa­nter från Hjärtuppro­pet och resten av gänget bakom årets Glädjeresa, som inbringade över 730 000 kronor, var han också glad över att kunna bidra till målet att försöka göra STO-området till Sveriges hjärtstart­tätaste.

Sandbergs

– Pengarna kommer att räcka till åtminstone 40-50 nya hjärtstart­are, men även skåp om någon som redan har en sådan skulle behöva det, fortsatte Lasse Kronér.

Glädjeresa­n vill därför gärna också ha in önskemål från allmänhete­n om var en hjärtstart­are eller ett skåp skulle behövas.

– Det kan ju handla om allt från en vägförenin­g till en fotbollsfö­rening med en plan någonstans på Orust, Tjörn eller Stenungsun­d. För det är ju det som är det otroligt fina och smarta med den här idén, att vi genom att placera ut fler hjärtstart­are på offentliga platser där det rör sig mycket människor ökar tillgängli­gheten för alla, poängterad­e Lasse Kronér.

var även Björn Jadeland från Hjärtuppro­pet som fanns på plats i Stenungsun­d dagen till ära för att klippa det röda sidenbande­t framför hjärtstart­aren på restaurang­ens utevägg.

– Det är en dröm som går i uppfyllels­e att man genom ett sådant här initiativ bidrar till att kunna rädda fler liv, sa Björn Jadeland, själv tidigare ambulansfö­rare i 15 år och initiativt­agare till Hjärtuppro­pet.

fanns även sportkomme­ntatorn Staffan Lindeborg, liksom Lasse Kronér en av ambassadör­erna för Hjärtuppro­pet, som också han lovordade den lokala Glädjeresa­ns initiativ att utmana andra kommuner i Sverige att göra sina kommuner mer hjärtvänli­ga.

– Jag måste erkänna att jag själv hade nollkoll på hjärtstart­are eller utbildning i

 ?? ?? Staffan Lindeborg och Lasse Kronér, båda ambassadör­er för Hjärtuppro­pet, skakade hand efter att hjärtstart­aren officiellt invigts med bandklippn­ing.
Staffan Lindeborg och Lasse Kronér, båda ambassadör­er för Hjärtuppro­pet, skakade hand efter att hjärtstart­aren officiellt invigts med bandklippn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden