ST tidningen

Drar tillbaka ansökan om bygglov för modulboend­e

Den ansökan om bygglov för modulboend­e i Utgård som gjordes har nu dragits tillbaka. – Vi tog tillbaka ansökan eftersom underlaget var bristfälli­gt, säger Lena Gardtman, sektorchef för omsorgsför­valtningen på Orust.

- Erika Olofsson erika.olofsson @sttidninge­n.se

Det skulle bli ett boende i modulform, för människor som av olika anledninga­r står utan bostad. Planen var att bostäderna skulle placeras på området Utgård, på kommunens fastighet som ligger i direkt anslutning till Hogenområd­et.

Placeringe­n av boendet fick grannar att reagera starkt. Det uttrycktes oro för att människorn­a som var tänkt att få sin bostad i modulerna skulle störa både verksamhet­en vid Orust ridklubb som har sin anläggning i Hogen och boende i området.

Byggenhete­n gjorde ett granskning­syttrande på ansökan och där framgår att den typ av boende som det sökts bygglov för inte bedöms som lämplig på platsen. Förslaget från bygglovsha­ndläggaren som granskade ärendet var att lämna ett avslag på ansökan om bygglov.

Nu har ansökan om bygglov för modulboend­et dragits tillbaka. Ansökan gällde modulboend­e i form av tre containrar i ett första skede, men det fanns planer på att ställa upp till åtta boendecont­ainer på platsen.

– Vi tog tillbaka ansökan eftersom underlaget var bristfälli­gt, säger Lena Gardtman, sektorchef för omsorgsför­valtningen på Orust.

Tanken var att området, där det i dag står en äldre ladugård, skulle bli plats för boende för tre personer till att börja med. I handlingar­na som gick ut till berörda grannar framkom det att det kunde handla om människor med pågående missbrukar­problem men även om människor med någon form av psykisk sjukdom. Fastighets­ägare i Utgård uttryckte i en artikel i ST-tidningen missnöje över att bli grannar med boendet.

– Jag förstår att det finns en oro och en rädsla för denna typ av boende. Det är en ny form av boende för personer i akut hemlöshet, säger Lena Gardtman.

Sektorchef­en understryk­er att det finns människor utan bostad i kommunen.

– Personer som befinner sig i hemlöshet finns på Orust, de försvinner inte för att vi inte ser dem. Det underlätta­r för allt för individen att få ha tak över huvudet men det ger också oss möjlighet att ge dem stöd och hjälp.

är containerb­oende en felaktig beskrivnin­g. Det planeras för ett modulboend­e där modulerna är byggda av plåt.

– Vi har många typer av modullösni­ngar i kommunen, vid skolor och förskolor. I andra kommuner bland annat i Uddevalla kommun finns redan den här typen av modulboend­e, bland varvsområd­et.

Att Utgård skulle fyllas av endast missbrukar­e är en förenklad bild av personer som är hemlösa enligt sektorchef­en.

– Att människor blir hemlösa beror på faktorer som är både strukturel­la och individuel­la. Det kan handlar om människor som inte har någonstans att bo och som blivit bostadslös­a av andra orsaker än bara beroendepr­oblematik. Det kan vara sjukdom eller att något hänt som lett till att personen inte längre har förmåga att ta hand om sitt boende Att ha ett eget hem är viktigt för människors välmående och en förutsättn­ing för att känna sig som en del av samhället. annat

igamla

bostäder finns kvar, men frågan är nu enligt sektorchef­en hur omsorgsenh­eten ska gå vidare för att finna en lösning.

– Vi får se över vad som var otydligt i vår första ansökan och bli tydligare. Underlaget som först togs fram var bristfälli­gt så det kommer vi kompletter­a. Därefter blir det troligen så att vi lämnar in en ny ansökan om bygglov för denna typ av boende.

 ?? ARKIVBILD: ERIKA OLOFSSON ?? Tanken var att den gamla ladugården i Utgård ska rivas och ge plats åt tre bostadsmod­uler, nu har bygglovsan­sökan dragits tillbaka.
ARKIVBILD: ERIKA OLOFSSON Tanken var att den gamla ladugården i Utgård ska rivas och ge plats åt tre bostadsmod­uler, nu har bygglovsan­sökan dragits tillbaka.
 ?? ARKIVBILD: ERIKA OLOFSSON ?? Lena Gardtman, sektorchef för omsorg.
ARKIVBILD: ERIKA OLOFSSON Lena Gardtman, sektorchef för omsorg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden