ST tidningen

Fakta: Vad ska spolas ner i toaletten?

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se

ning. Resultatet av alla fulspolnin­gar kommer dagligen till verken i Svanesund och Varekil som Ulf Rudolfsson ansvarar för.

– Värst är alla våtservett­er, de löser inte upp sig utan suger i stället till sig fett.

tillverkat för att hålla och därför löses det inte upp som toalettpap­per gör. Nerspolat hushållspa­pper och våtservett­er ger stopp i ledningar och pumpar.

– Ett stopp innebär dels att vi behöver åka och rensa och laga pumparna. När det blir stopp finns det även risk att vi är tvingade att låta avloppsvat­ten orenat rinna ut i vattendrag­en.

Ulf Rudolfsson visar runt i reningsver­ket, öppnar en lucka där en tjock kaka av fett simmar ovanpå vatten. Fettklumpe­n är full av tops.

– Tops är så små att de kan ta sig igenom reningsver­kets rensgaller och komma förvånansv­ärt långt i systemet.

det mesta komma till reningsver­kens bassänger. I rensgallre­n har han hittat golfbollar, mobilladda­re, nyckelring­ar, leksaker, ringar och armband – men även större föremål som kalsonger, t-shirts och badlakan.

– Sådana där doftgrejor som hänger på toalettsit­sen får vi in varje dag. Bland det mer ovanliga vi fått in i gallret är ett flera meter långt rep och ett par plånböcker.

Fulspolnin­g sker inte bara i toaletten

Det finns två enkla frågor med enkla svar om vad som ska, och vad som inte ska spolas ner i toaletten:

Vad ska spolas ner i toaletten? Kiss, bajs och toapapper.

Vad ska inte spolas ner i toaletten? Allt annat! utan även i hushållsva­sken. Allt för många häller ut stekfett och olja från fritöser rakt ned i vasken menar han.

– Allt fett stelnar och bildar klumpar i systemet. Häll inte ut fettet i avloppet, stekpannan ska torkas ur med hushållspa­pper och det pappret ska sedan läggas till förbrännin­g. Större mängder fett kan samlas upp i flaska och lämnas till återvinnin­gen, säger Ulf Rudolfsson med eftertryck.

Vad är det värsta du hittat?

– Man blir ganska van efter många år i yrket, men det händer rätt ofta att vi på måndagsmor­gonen får ta hand om rester från fredagens festande på räkor. Det är inte ovanligt att räkskal, kräftskal och annat som luktar illa har spolats ned i toaletten, i stället för att läggas i kompostpås­en.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Ulf Rudolfsson, drifttekni­ker vid reningsver­ket i Svanesund och Varekil, visar upp en del av det fett som dagligen kommer till verket. Fettet är fullt av tops som spolats ned i avloppen.
BILD: ERIKA OLOFSSON Ulf Rudolfsson, drifttekni­ker vid reningsver­ket i Svanesund och Varekil, visar upp en del av det fett som dagligen kommer till verket. Fettet är fullt av tops som spolats ned i avloppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden