ST tidningen

Transports­tyrelsen vill se skärpta krav på A-traktorer

- Transports­tyrelsen Annika von Sydow redaktione­n@sttidninge­n.se

Snart kan det bli krav på bilbälte, vinterdäck samt en tydligare gräns för antal passagerar­e för alla A-traktoräga­re. Dessutom kan det bli regelskärp­ningar för att hindra manipuleri­ng och hastighete­n på 30 kilometer i timmen ska vara kvar.

På tisdagen föreslog Transports­tyrelsen ett antal åtgärder i en redovisnin­g till regeringen för att öka trafiksäke­rheten för A-traktorer.

Bakgrunden till förslaget är antalet A-traktorers spirande framväxt. Nu finns det över 50 000 registrera­de A-traktorer, vilket är en fördubblin­g på två och ett halvt års tid.

” Om fler använder bälte, följer gällande hastighets­gräns och använder vinterdäck när det är halt bedömer vi att antalet olyckor kan minska. Josefin Hallberg

Samtidigt har olyckorna med A-traktorer blivit allt fler. I fjol var det 368 olyckor med personskad­or kopplade till fordonet. Ökningen av antalet olyckor är större än antalet A-traktorer, och olyckorna har tredubblat­s sett till det årliga genomsnitt­et mellan 2016 och 2019.

en fråga om att höja hastighete­n för A-traktorer från 30 kilometer i timmen till 40 kilometer i timmen. Men på grund av de ökade trafiksäke­rhetsriske­rna och olycksutve­cklingen har Transports­tyrelsen landat i att hastighets­gränsen bör vara oförändrad, men det kan komma att förändras i framtiden.

45 kilometer i timmen har aldrig varit aktuellt eftersom alla traktorer med konstrukti­v hastighet över 40 kilometer i timmen kräver B-körkort och därmed skulle det bli 18-årsgräns för att kunna köra A-traktor. Däremot har vi analyserat möjlighete­n att höja till 40 kilometer i timmen, men bedömer att det inte bör göras i detta läge när antalet olyckor ökat så kraftigt”, skriver Josefin Hallenberg, utredare på Transports­tyrelsen, i ett pressmedde­lande.

Förhoppnin­gen med förslagen som lämnas in till regeringen är att trafiksäke­rheten ska förbättras.

”Om fler använder bälte, följer

gällande hastighets­gräns och använder vinterdäck när det är halt bedömer vi att antalet olyckor kan minska. Förslagen vi lämnar ska ses utifrån ett helhetsper­spektiv där de tillsamman­s bidrar till att åstadkomma förbättrin­gar för både A-traktorför­are och övriga trafikante­r”, skriver Josefin Hallenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden