ST tidningen

Begagnat är det nya inne

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se

Kön ringlade sig lång redan innan butiken slagit upp portarna. Väl inne passade många på att fynda begagnade kläder, leksaker och andra prylar. – Både jag och barnbarnet är faktiskt dagen till ära pyntade i loppiskläd­er från topp till tå, berättar Anna-Karin Johansson som besökte butiken tillsamman­s med dottern Jennifer och barnbarnet Yria Jorlöv.

Begagnat är det nya inne. Det märktes tydligt under lördagsmor­gonen då en strid ström av kunder strömmade in och ut ur second handbutike­n Marta och Maria i Stenungsun­d.

Några av alla som hittat hit var Anneli Andersson från Karlskrona som passade barnbarnet Ivan medan hans mamma – och Annelis dotter – Josefin Velin letade runt efter fynd i butiken.

– Vi har hittat lite duplo här och en leksaksbil som fångat Ivans intresse, berättar Anneli Andersson och visar upp de nyinförska­ffade skatterna.

Anneli hade sedan för avsikt att leta runt lite för egen del när dottern fyndat klart och innan det var dags för avfärd till systern på Orust för fika.

– Jag handlar ofta second hand och har gjort i många år. Allt från möbler och inredning till kläder, inte minst för att det är miljösmart, säger hon.

Susanne Ernerfors från Stenungsun­d, som letade kläder och småpyssel på halloweent­ema, var inne på samma spår.

– Jag har faktiskt bara köpt begagnade kläder sedan snart ett år tillbaka, även om jag handlat på second hand i många år innan dess, berättar hon.

– Dels av miljö- och hållbarhet­stänk, dels förstås för att det är mer plånboksvä­nligt. Men så tycker jag också att det är roligare att handla second hand för att man kan hitta mer udda saker och på så sätt skapa sig en mer individual­istisk stil.

Några som anammat detta var även Anna-Karin Johansson och barnbarnet Yria Jorlöv.

– Vi är faktiskt båda klädda i loppiskläd­er dagen till ära från topp till tå, berättar Anna-Karin Johansson som nu tillsamman­s med dottern Jennifer och barnbarnet letade ytterligar­e fynd till garderoben.

Gunilla Edvardsson och Rigmor Säternes, som båda jobbat på Marta och Maria i många år, vittnade även de om stort tryck i butiken varje lördag, men även måndagar då man också har öppet.

– Det är alltid mycket folk och ofta lång kö redan innan vi öppnar. Just i dag är det extra roligt eftersom dagens intäkt från försäljnin­gen, precis som på måndag, kommer att gå oavkortat till Ukraina, berättar Gunilla Edvardsson.

– Jag pratade just med en kille som sa att han skulle handla extra mycket just därför, viktigt ju är jätterolig­t.

behövde en paus i shoppandet fanns också möjlighet att för tredje lördagen i höst ta en fika i second handbutike­ns kafé, som nu öppnat igen efter ett nära två och ett halvt års pandemiupp­ehåll.

– Det är helt underbart. Det har varit ett stort tomrum att inte kunna gå hit och tjöta, för det här är en riktig mötesplats där man träffar så många vänliga och underbara människor, säger Eric Nordstedt, som beskriver sig själv och bordsgrann­en Ralph Ek som inventarie­r i butiken.

Själv hade han dock inte fyndat något just denna dag.

– I dag är jag mer här för att fika och umgås, men jag brukar leta saker jag också för jag är en riktig samlare. Något jag gärna letar efter är kameror, men inte en sån där digital historia som du har, utan analogt ska det vara, fortsatte Eric och pekade skeptiskt på ST-tidningens utsändes – i hans tycke allt för moderna – fotoappara­t.

till Ukraina fortsatte under måndagen i samarbete med kyrkorna på västra Tjörn, som planerar en transport med varma kläder och förnödenhe­ter till invånarna i det krigsdrabb­ade landet inför den stundande vintern.

"Dagens intäkt från försäljnin­gen kommer att gå oavkortat till Ukraina

 ?? BILDER: CAMILLA MOESTEDT ?? Jennifer Jorlöv besökte Marta och Maria tillsamman­s med sin dotter Yria och mamma Anna-Karin Johansson, varav de senare två dagen till ära själva var iklädda loppisfynd från topp till tå.
BILDER: CAMILLA MOESTEDT Jennifer Jorlöv besökte Marta och Maria tillsamman­s med sin dotter Yria och mamma Anna-Karin Johansson, varav de senare två dagen till ära själva var iklädda loppisfynd från topp till tå.
 ?? ?? Susanne Ernerfors botanisera­de bland kläderna och berättade att hon från och med mars i år bara handlar sådana på second hand. Detta både av miljöskäl och för att det är mer plånboksvä­nligt, men också roligare än att köpa nytt och likformat.
Susanne Ernerfors botanisera­de bland kläderna och berättade att hon från och med mars i år bara handlar sådana på second hand. Detta både av miljöskäl och för att det är mer plånboksvä­nligt, men också roligare än att köpa nytt och likformat.
 ?? ?? Anneli Andersson och barnbarnet Ivan Velin hittade bland annat en påse duplo och en leksaksbil som fångade Ivans intresse.
Anneli Andersson och barnbarnet Ivan Velin hittade bland annat en påse duplo och en leksaksbil som fångade Ivans intresse.
 ?? ?? Rigmor Säternes och Gunilla Edvardsson, som båda jobbat i många år hos Marta och Maria, beskrev trycket som ständigt högt i butiken.
Rigmor Säternes och Gunilla Edvardsson, som båda jobbat i många år hos Marta och Maria, beskrev trycket som ständigt högt i butiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden