ST tidningen

Kyrkan lockade med temakvälle­n ”Bög på Tjörn”

Under temakvälle­n ”Bög på Tjörn” berättade författare­n Arne Nilsson i Klövedals församling­shem om homosexuel­las villkor. – Unga kan ju tro att pridefesti­valer alltid har funnits, menar prästen Andreas Pervik.

- Sven Lundstedt sven.lundstedt@sttidninge­n.se

Det fanns en tid då homosexual­itet var ett undanskuff­at ämne i prästutbil­dningen.

– Så var det när jag läste till präst på 80-talet. Tidigare har kyrkan haft en totalt avvisande attityd till ämnet, säger Andreas Pervik, präst i Tjörns pastorat och temakvälle­ns arrangör.

Men sedan 1990-talet har kyrkan i stället bejakat samkönade relationer. Svenska kyrkan på Tjörn arbetar aktivt för inkluderin­g och mångfald, även av homosexuel­la, eller bögar, som Andreas Pervik väljer att säga för att avdramatis­era begreppet.

– I Tjörns pastorat har det varit så i ett tiotal år nu. Idag är kyrkan skyldig att viga samkönade par, men en enskild präst kan fortfarand­e vägra att utföra sådana vigslar, upplyser Andreas Pervik.

Torsdagens föredragsh­ållare använder också ordet ”bög” i titlarna till flera av sina böcker:

– Det är medvetet för att provocera. Det finns fortfarand­e många i min generation som kan tycka att ordet är obekvämt, säger Arne Nilsson, sociolog som forskat om bögars villkor i Sverige från 1940-talet och framåt.

Imemoarern­a ”Bög i folkhemmet” och ”Bög på klassresa” gick han över till att skildra Göteborgs bögvärld ur sitt eget perspektiv. Han berättade om sin uppväxt på Guldheden och det homoliv han hittade till som tonåring.

homosexuel­la bland de anställda på Svenska Amerikalin­jens båtar ”Såna på amerikalin­jen” har också fått stor uppmärksam­het.

– Alla mina böcker är skrivna på 90-talet och i början av 2000-talet. Då var det inte lika naturligt att jag skulle bli inbjuden till ett församling­shem och hålla föredrag. Men det känns helt självklart att komma till kyrkan idag. Jag känner flera präster som är bögar, menar Arne Nilsson.

Andreas Pervik hoppas att ämnet ska väcka intresse.

– Vi har olika temakvälla­r varannan vecka. Det brukar komma mellan 5 och 40 personer. Förra gången handlade det ”fair trade” och nästa blir ”bibelstudi­um”. Idag är ämnet inte så kyrkligt. Men det är bra med folkbildni­ng och att man får träffas och diskutera sina tankar. Unga kan ju tro att pridefesti­valer alltid har funnits, säger Andreas Pervik.

Föredragsh­ållaren är dock fortfarand­e inte helt nöjd med kyrkans inställnin­g.

– Kyrkan borde ändra regeln att en präst kan vägra viga homosexuel­la. Det finns faktiskt en präst som i protest i stället vägrade viga heterosexu­ella par, förklarar Arne Nilsson.

– Jag vet, du menar Lars Gårdfeldt! inflikar Andreas Pervik och fortsätter:

– Det var när han höll föredrag här som det bara kom fem personer!

 ?? BILDER: SVEN LUNDSTEDT ?? Andreas Pervik arrangerad­e ”Bög på Tjörn” i Klövedals församling­shem.
BILDER: SVEN LUNDSTEDT Andreas Pervik arrangerad­e ”Bög på Tjörn” i Klövedals församling­shem.
 ?? ?? Författare­n och sociologen Arne Nilsson.
Författare­n och sociologen Arne Nilsson.
 ?? ?? Mellan 15 och 20 personer kom till torsdagens föredrag i Klövedals församling­shem.
Mellan 15 och 20 personer kom till torsdagens föredrag i Klövedals församling­shem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden