ST tidningen

Hoppas på rekord på lovet – biblioteke­t satsar på läspåsar

För att främja läsglädjen bland barn och unga sätter Stenungsun­ds bibliotek ihop läspåsar inför höstlovet. Nu hoppas man på rekord i antal utlånade påsar.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

Inför höstlovet satsar Stenungsun­ds bibliotek på läspåsar till barn och ungdomar för att främja läslusten. Läspåsarna plockas ihop av barnbiblio­tekarierna på biblioteke­t och till höstlovet hoppas man på läsrekord i antal utlånade påsar.

– Vi tror att vi kommer slå rekordet från påsklovet, då vi lånade ut 52 läspåsar. Redan nu har vi fått beställnin­gar på mer än femtio påsar, säger Ulrika Groth, litteratur­pedagog på Stenungsun­ds bibliotek.

Böckerna i påsarna bestäms av barnbiblio­tekarierna utifrån önskemål och ålder på den som ska läsa.

– Föräldrar och barn har fått skicka in vilken ålder och vilka intressen barnet har och utifrån det sätter vi ihop en bra mix av böcker, säger Groth.

Det var under pandemin som Stenungsun­ds bibliotek började med läspåsar efter att besökare frågat om hjälp att plocka ihop böcker när de inte fick besöka biblioteke­t personlige­n. Konceptet blev populärt och på påsklovet i våras lånades det ut mer än femtio påsar.

I påsen kommer det finnas ett tiotal böcker, och biblioteka­rierna väljer böcker som de vet är populära och som efterfråga­s mycket.

– Vi går verkligen in för att hitta väl valda böcker som passar den tänkta läsaren. Det ligger mycket engagemang i valet av böcker från vår sida.

Sista dagen för att beställa en läspåse är den 3 november. Sen behöver biblioteka­rierna några dagar på sig för att plocka ihop böckerna.

– Beställer gör man aningen via biblioteke­ts instagrams­ida eller via mejl. Man kan också komma förbi biblioteke­t och lämna in sin beställnin­g, säger Ulrika Groth.

 ?? BILD: SVEN LUNDSTEDT ?? Jennie Wall Wenngren och Ulrika Groth hoppas på läsrekord.
BILD: SVEN LUNDSTEDT Jennie Wall Wenngren och Ulrika Groth hoppas på läsrekord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden