ST tidningen

Nannas insektsmyl­ler var bäst av alla teckningar

Ett myller av insekter bland färgglada blad. Nanna Winthers teckning på temat ”insekter” fick Lions jury på fall. – Jag gillar att måla, säger en nöjd vinnare.

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se

Det är ingen som vet exakt hur länge Lions Club Orust arrangerat sin teckningst­ävling, men det är många år. Tio-femton år gissar någon.

– Det är nog snarare att vi hållit på mellan 15 och 20 år nu, slår Lions president Els-Marie Ragnar fast.

Antal år spelar väl egentligen ingen större roll, det viktiga är att eleverna får teckna fritt ur fantasin. I år hade Lions Club valt insekter som tema då de presentera­de teckningst­ävlingen för kommunens skolor.

– Det är alltid svårt att hitta ett lämpligt tema. Vi vill gärna att det ska vara mycket färg i barnens alster och då passade insekter bra tyckte vi, säger Rolf Nilsson, nestor i Lionsfören­ingen.

sig till kommunens alla fjärdeklas­sare, kommunala skolor som friskolor är välkomna att delta i tävlingen. Prispengar­na som delas ut går till klassen, inte till den enskilda eleven. Klassen får hitta på något roligt för prissumman, eller spara pengen till en kommande klassresa.

– Pengarna vi delar ut kommer från intäkterna vi får från vår second hand-butik i Henån. Butiken är vår källa till inkomst och tack vare att människor handlar där kan vi ordna teckningst­ävlingen men även hjälpa de klasser som ska åka på skolresa till Polen för att besöka Auschwitz, säger Els-Marie Ragnar.

Nanna Winther från Ängås skola hade valt att teckna ett myller av insekter på höstlöv. Betraktare­n fick titta mer än en gång för att urskilja insekterna, för de smälte så fint in bland löven.

– Jag gillar att måla, säger en nöjd vinnare.

"Vi vill gärna att det ska vara mycket färg i barnens alster och då passade insekter bra

tävlingen kom från Waldorfsko­lan, Freja Sandegårds teckning av en färgspraka­nde nyckelpiga fick juryn på fall. Hon fick av juryn beröm för hur hon använt bakgrunden till lövet och nyckelpiga­n. Även tredjepris­tagarens skalbagge fick ovationer av juryn som lyfte fram detaljrike­domen. Nova Lund från Henåns skola hade tecknat den.

– Det var inte så svårt att hitta på vad det skulle bli. Vi fick fundera vad vi ville göra och sedan teckna till tävlingen på bildlektio­nen i skolan, säger Nova.

 ?? BILDER: ERIKA OLOFSSON ?? Freja Sandegårds teckning av en färgspraka­nde nyckelpiga fick juryn på fall. Freja fick av juryn beröm för hur hon använt bakgrunden till lövet och nyckelpiga­n.
BILDER: ERIKA OLOFSSON Freja Sandegårds teckning av en färgspraka­nde nyckelpiga fick juryn på fall. Freja fick av juryn beröm för hur hon använt bakgrunden till lövet och nyckelpiga­n.
 ?? ?? Vann tävlingen gjorde Nanna Winter Ängås, tvåa kom, Freja Sandegård Waldorf, och trea Nova Lund Henån. Lions representa­nter var Barbro Nyström Eriksson, Rolf Nilsson, ElsMarie Ragnar och Britt Morell Larsen.
Vann tävlingen gjorde Nanna Winter Ängås, tvåa kom, Freja Sandegård Waldorf, och trea Nova Lund Henån. Lions representa­nter var Barbro Nyström Eriksson, Rolf Nilsson, ElsMarie Ragnar och Britt Morell Larsen.
 ?? ?? Lions teckningst­ävlings vinnare, Nanna Winther, med sitt myller av insekter.
Lions teckningst­ävlings vinnare, Nanna Winther, med sitt myller av insekter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden