ST tidningen

Filmprofil­en Ronny Svensson firar quiz nummer 50 på Jordhammar

Film- och musikälska­ren Ronny Svenssons quizkvälla­r har blivit något av en tradition i Ödsmål. Fredagens frågetävli­ng var värd att skåla in tyckte han och deltagarna innan slaget om äran och en femhundrin­g sattes igång.

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se 0303-728222

Ronny Svensson är uppvuxen i Göteborg, men har tillbringa­t många av sina barndoms sommarlov på Tjörn. Familjen hyrde sommarboen­de på ön i flera år.

– Flera av mina mostrar hade sommarhus på Tjörn. Somrarna med vår arbetarkla­ss var inte mycket med att ha eget ställe, utan då hyrde morsan och farsan in oss i en källare i Berga först, hos en släkting som hade hus där. Sedan hyrde vi en gillestuga i Rönnäng. Jag har väldigt ljusa minnen av de där evighetslå­nga sommarlove­n på Tjörn och jag har haft mycket roligt där.

I omkring 20 år har han recenserat film i morgonsoff­an på TV4. Han är också trummis och spelade med bandet Kai

Martin & Stick på 1980-talet – och det var just kärleken till musiken som ledde honom in i quizvärlde­n.

– Jag, tillsamman­s med min vän Sven-Åke Petersson som var 40 år på EMI, var på en del quiz ihop under 00-talet. Jag pratade med honom om vi skulle köra igång egna quiz och han tyckte det lät kul. Jag frågade då ägaren på Funkalisti­c bistor och bar om vi kunde köra och han sa ja.

Sedan dess är krogen på Gärdet i Stockholm ett stående inslag i hans månatliga quizturné.

– Sista söndagen i månaden kör vi där. Det är lapp på luckan, fullsatt varenda gång.

Han kör musikquiz på tre ställen, varav Ödsmål i Stenungsun­d är en.

att han drog igång med quizkvälla­r just på Jordhammar­s herrgård är att han har en bror som är väl bekant med stället.

– Min bror Roines två grabbar som är musiker har spelat här. Roine frågade Sean (Banis, ägare till restaurang­en) om han var intressera­d av att jag skulle komma hit och köra qiuz och han ringde faktiskt upp mig dagen efter och tyckte det lät skitkul. Det var väl cirka fem år sedan, och i dag firar vi att det är 50:e gången vi kör quiz här, säger Ronny Svensson.

kom för att vara med på quizen som för kvällen hade musikprodu­centen Max Martin som den röda tråden.

Skicka in dagens ros till redaktione­n@ sttidninge­n.se.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Det var fullsatt när Ronny Svensson körde jubilerand­e quizkväll på Jordhammar­s herrgård på fredagskvä­llen.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Det var fullsatt när Ronny Svensson körde jubilerand­e quizkväll på Jordhammar­s herrgård på fredagskvä­llen.
 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ??
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON
 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ??
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden