ST tidningen

Inga lugnande besked till alla besvikna föräldrar

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se

33 barn av 49 får inte den förskola som föräldrarn­a valt. Vissa syskon hamnar på olika förskolor, eller på en förskola som är svår att nå utan bil. Att ställa sig i kö till önskad förskola senare ser föräldrarn­a som ett dåligt alternativ, men det finns inga andra lösningar menar ansvarig chef.

De senaste åren har Stenungsun­ds kommun stängt tre förskolor, en i Stora Höga, en på Nytorps höjd och en på Hasselback­en. Istället satsas det på större verksamhet­er med uppåt tio avdelninga­r.

Föräldrarn­a som ST-tidningen pratat med menar att om de mindre förskolorn­a inte stängts kunde föräldrarn­a fått sina barn placerade närmare hemmen. vad som tillkommit. Det tillbakavi­sar Elisabeth Andreasson, chef för sektor utbildning.

– Vi har byggt på tre avdelninga­r till på Spekeröd, ökat med en i Ucklum, Nya Brudhammar har tio, vilket är fyra fler avdelninga­r än tidigare. Vi har också Hallerna som ökat med tre. Kristineda­ls förskola ska byggas ut med fyra avdelninga­r till och när Hallerna Norra står klar ökar den med ytterligar­e en avdelning. Det finns dessutom fler projekt i pipeline.

Lägger man ihop de som stängts i jämförelse med hittills tillkomna avdelninga­r så blir summan en extra avdelning. Men det finns fler anledninga­r till att föräldrarn­a inte får önskade förskolor efter årsskiftet. Behovet är större än väntat.

– Det beror dels på att vi har fler barn än beräknat som vill ha plats från januari. Prognosern­a visade inte på den här ökningen, vilket innebar att det inte gick att förutse. Förra året fyllde vi inte Jörlanda, Anrås och Spekeröds förskolor just i söder. Det är en skillnad jämfört med i år, men det finns tillräckli­gt med förskolepl­atser i kommunen, säger Andreasson.

föräldrarn­a att senare få en plats på önskad förskola är att sätta upp sig i omflyttnin­gskö. Men det gillar inte föräldrarn­a som oroas över att deras barn kan fara illa av flera inskolning­ar och en ökad otrygghet.

– Jag tänker att man gör en bra introdukti­on på den förskola som man har fått. Tillsamman­s gör vi det tryggt för barnet. Och sedan avvaktar man ledig plats på den förskola som man har önskat sig.

Som förälder kan man alltid välja om man vill byta förskola senare. Det viktigaste är att man gör det bästa för barnen där man får en plats. Det kommer gå bra tänker jag, säger Elisabeth Andreasson.

också att 1518 barn på en avdelning med yngre barn är för många. Andreasson vill lugna dem med att man inom förskolan har nya arbetssätt.

– 15-18 barn på en avdelning är inte onormalt många, men numera arbetar vi mer med mindre grupper än med traditione­lla avdelninga­r under dagarna.

Hur ser du på föräldrarn­as besvikelse?

– Jag har full respekt och förståelse för föräldrarn­as besvikelse och följer nogsamt processen med förskolepl­aceringar.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Brudhammar­s förskolas tio avdelninga­r är fulla. Föräldrar som behöver barnomsorg nu i januari tvingas ta en plats på Hallerna istället.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Brudhammar­s förskolas tio avdelninga­r är fulla. Föräldrar som behöver barnomsorg nu i januari tvingas ta en plats på Hallerna istället.
 ?? BILD: PRESSBILD ?? Elisabeth Andreasson, chef sektor uitbildnin­g menar att det går att byta förskola senare.
BILD: PRESSBILD Elisabeth Andreasson, chef sektor uitbildnin­g menar att det går att byta förskola senare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden