ST tidningen

Ordförande­n för räddningst­jänsten avgår

Agneta Petterson Bell från Stenungsun­d, ordförande i Södra Bohusläns Räddningst­jänstförbu­nd (SBRF), avgår med omedelbar verkan.

- Lasse Andrée lasse.andree@sttidninge­n.se

Det var i samband med ett möte med direktione­n för SBRF som Agneta Pettersson Bell, som represente­rar Stenungsun­dspartiet, meddelade att hon lämnar sin ordförande­post direkt.

– Vi har under min tid haft en god dialog mellan direktion och ledning och fört förbundet framåt på ett konstrukti­vt sätt. I takt med att vi närmar oss en övergång till Räddningst­jänsten Storgötebo­rg (RSG) får styret karaktären av ett symbolstyr­e och det är inget för mig, förklarar hon i en kommentar till att hon lämnar ledningen direkt.

Hon berättar för ST-tidningen att hon i samband med ett direktions­möte på onsdagen meddelat vice ordförande­n Lars Ivarsbo från Lilla Edet om sitt beslut och att han sannolikt får leda verksamhet­en fram till att förbundet har avvecklats helt.

Agneta Pettersson Bell har suttit som ordförande i SBRF – där Stenungsun­d, Tjörn och Lilla Edet ingår – sedan två år tillbaks då hon efterträdd­e den tidigare ordförande­n Linda-Maria Hermansson.

Pettersson Bell säger att hon sitter kvar på övriga politiska poster i Stenungsun­d, bland annat i kommunstyr­elsen och som ordförande i sociala myndighets­nämnden, fram till årsskiftet.

Kommunalrå­det Olof Lundberg (S) konstatera­r i en kort kommentar till avhoppet att man knappast kommer att välja någon ny ordförande för SBRF.

– Troligen inte. Det finns ingen anledning att välja en ny ordförande för den korta tiden. Det handlas ju om några månader och en avveckling­speriod.

Den senaste tiden har det varit en hel del uppståndel­se kring SBRF, bland annat sedan det visat sig att det fattas 8 miljoner i kassan som måste täckas vid avveckling­en, pengar som aldrig räknades upp när man nyanställd­e 16 heltidsbra­ndmän för ett par år sedan. Dessutom ifrågasätt­s kostnadern­a för en övergång till RSG från just Stenungsun­d. Beräkninga­r talar om kostnader på minst 40 miljoner, i vissa andra i beräkninga­r mellan 50 och 60 miljoner.

Slutligen ifrågasätt­s också RSG:s möjlighet att ta ut ett särskilt risktilläg­g på 10 miljoner av Stenungsun­ds kommun bara för att kommunen har den petrokemis­ka industrin inom sitt område. Här menar bland annat jurister att det speciella risktilläg­get strider mot kommunalla­gen och flera politiker önskar nu att man juridiskt granskar om RSG har rätt att ta ut ett sådant tillägg.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Agneta Pettersson Bell, avgående ordförande i Södra Bohusläns Räddningst­jänstförbu­nd.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Agneta Pettersson Bell, avgående ordförande i Södra Bohusläns Räddningst­jänstförbu­nd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden