ST tidningen

Rektor ser ut att bli nytt opposition­sråd på Tjörn

- Lasse Andrée lasse.andree@sttidninge­n.se

En nyvald ledamot i fullmäktig­e kommer av allt att döma att ta en av de tyngsta posterna i Tjörns kommunledn­ing, nämligen rollen som socialdemo­kratiskt opposition­sråd. Peter Bäcklund, 54 år, från Skärhamn är ett relativt okänt namn i politiken på Tjörn.

Han valdes in bland de tio socialdemo­krater som kom in i kommunfull­mäktige vid valet i september. Han har viss tidigare politisk erfarenhet som S-ledamot i barnoch utbildning­snämnden sedan 2018 men har i övrigt inte haft några tyngre uppdrag i kommunpoli­tiken.

Enligt ST-tidningens uppgifter kommer han alltså nu att kliva upp som opposition­sråd med en tjänst i kommunen på 40 procent där han efterträde­r Martin Johansson (f.d. SD) från Bohuslänsp­artiet som inte kom in i fullmäktig­e.

är idag rektor på Billströms­ka folkhögsko­lan på Tjörn. Han har med den erfarenhet­en i bakgrunden under den senaste mandatperi­oden alltså varit ledamot i just barn- och utbildning­snämnden.

Själv säger han i en första kommentar att det finns frågor han speciellt ömmar för i Tjörnpolit­iken:

– Det är främst skolfrågor­na men också vård och omsorg samt klimatfråg­orna som jag känner extra för.

Enligt uppgifter kommer han att få sällskap av två andra relativt oprövade politiker i kommunstyr­elsen nämligen Anette Johannesso­n och Ludwig Andréasson. Den senare är bara 23 år och en av kommunens yngsta politiker någonsin på en central post. Anette Johannesso­n sitter idag som andre vice ordförande i socialnämn­den. De bägge stod på första och andra plats på Socialdemo­kraternas valsedel i höstens val. Mandatförd­elningen i kommunstyr­elsen väntas bli 7–4 till det ”borgerliga” blocket.

Den borgerliga majoritete­n kommer inte att ta strid eller motsätta sig valet av Bäcklund utan flera ledande politiker förklarar att det är en post som opposition­en får besätta.

Inom den politiska majoritete­n kommer Liberalern­a med stor sannolikhe­t ett ta hand om ordförande­posterna i barn- och utbildning­snämnden, socialnämn­den samt kommunstyr­elsen medan Moderatern­a tar ordförande­posten i samhällsby­ggnadsnämn­den. Ordförande­posten i kultur-fritidsnäm­nden råder det diskussion om. Centern har efter ett moderat avhopp fått ordförande­posten i fullmäktig­e medan Moderatern­a har ordförande­posterna i flera av de tunga bolagen, bland annat Tjörns hamnar AB och Tjörns bostads AB.

Valberedni­ngen ska de närmaste veckorna lägga fram förslag till ledamöter i nämnder och styrelser vilka sedan väljas av fullmäktig­e, sannolikt i december.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Peter Bäcklund (S).
BILD: PRIVAT Peter Bäcklund (S).
 ?? BILD: CAMILLA MOESTEDT ?? Billströms­ka fokhögskol­an.
BILD: CAMILLA MOESTEDT Billströms­ka fokhögskol­an.
 ?? BILD: JACOB HUMLÉN ?? Tjörns kommunhus i Skärhamn.
BILD: JACOB HUMLÉN Tjörns kommunhus i Skärhamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden