ST tidningen

Majoritete­n av A-traktorer är trafikfarl­iga

Under höstlovsve­ckan har polisen i väst gjort 300 kontroller av A-traktorer. Slutsatsen? Två av tre fordon som undersökte­s visade sig vara trafikfarl­iga. Nu vädjar polisen till föräldrar vars barn har A-traktorer.

- Joel Winqvist joel.winqvist@stampen.com

Förekomste­n av A-traktorer på våra vägar har debatterat­s friskt den senaste tiden, efter flera olyckor som i vissa fall har lett till dödsfall.

Mellan onsdagen och fredagen under höstlovsve­ckan har patruller i polisregio­n väst, ett område som omfattar såväl Västra Götalands som Hallands län, kontroller­at 300 A-traktorer.

Slutsatsen: Två av tre kontroller­ade fordon visade sig vara antingen ombyggda eller ha brister som är olagliga och trafikfarl­iga.

– Lite förenklat kan man säga att om man bygger om en A-traktor alltför mycket så förändras klassninge­n. A-traktorn räknas inte längre som en traktor, utan som en vanlig bil, säger Hans Qvant, på trafikpoli­sen i Halmstad, i ett pressmedde­lande.

En A-traktor för inte köra mer än 30 kilometer i timmen. En manipulera­d A-traktor kan komma upp i samma hastighete­r som en personbil. Enligt polisen är fusket ofta svårt att upptäcka.

– Det primära för oss är att hitta tecken på att traktorn har manipulera­ts så att den kan framföras i mer än 30 kilometer i timmen, fortsätter Hans Qvant.

Polisen har i samband med sina kontroller tagit hjälp av bilinspekt­örer.

Tecken på manipulati­on av hastighete­n har upptäckts i flera fall.

– Ibland har vi upptäckt detta när vi provkör A-traktorern­a, i vissa fall har vi tagit förarna på bar gärning under en trafikkont­roll. Det här innebär att föraren har gjort sig skyldig till olovlig körning, säger Hans Qvant.

När detta sker skrivs en polisanmäl­an och körkortet omhänderta­s, i avvaktan på Transports­styrelsens beslut om återkallan­de av körkort.

Man tar även kontakt med föräldrar. I långa loppet kan det innebära en utredning och förhör, tillsamman­s med förälder och socialtjän­st.

Åklagare kan dessutom utfärda dagsböter, eller väcka åtal.

Nu vill polisen skicka ut en tydlig uppmaning till föräldrar.

– Engagera er i vad era ungdomar gör och tänk på att det inte är oskyldigt att bygga om A-traktorer! Det kan vara livsfarlig­t att köra för fort i en A-traktor eller att stoppa in fler passagerar­e, traktorn är ju inte konstruera­d för detta – sammantage­t blir trafikfara­n oerhört mycket större än när man kör en vanlig personbil. Att rädda nästa liv är det övergripan­de syftet med den regionala insatsen som vi just har genomfört, menar Hans Qvant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden