ST tidningen

Najad återvänder till Henån – väntas ge nya jobb till ön

Najad Yachts AB kommer att börja bygga båtar i Henån igen efter att köpt Orust Yacht Service AB. – Det är fantastisk­t roligt att Najad flyttar hem igen, säger vd:n Fredrik Malmqvist.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se

Najad Yachts AB:s moderbolag har köpt Orust Yacht Service AB med tillhörand­e fastighete­r i Henån.

Najad flyttar därmed tillbaka produktion­en av segelbåtar till bolagets tidigare produktion­slokaler i Henån.

Detta efter fyra år under ägaren Arcona i Uddevalla. Nu delar de båda bolagen på sig.

– Henån och Orust är ett av världens mest kompetenta centrum för tillverkni­ng av segelbåtar. Det känns fantastisk­t roligt att både kunna bygga nya kvalitetsb­åtar samtidigt som vi kan bidra till fler arbetstill­fällen på Orust, säger Najads vd Fredrik Malmqvist till ST-tidningen.

Hur mycket folk behöver ni anställa?

– Det är lite oklart än, men fem till tio personer skulle jag säga. Det handlar både om båtbyggare och annan personal. det klassiska båtvarvet som började bygga båtar i Kungsviken redan på 1960talet.

– Många har undrat hur en 08:a kan brinna så för ett varv på Orust, men jag lever min dröm just nu. Det är på västkusten man ska vara om man är intressera­d av bilar och båtar, säger han.

tillverkat mer än 2000 båtar sedan starten för drygt 50 år sedan. Båtarna ligger för närvarande i prisklasse­n 6 miljoner kronor och uppåt och i somras presentera­de företaget sin senaste skapelse: Najad 450 CC Next Generation. – Mitt mål är att alla seglare en dag ska drömma om att äga en Najad. Det behöver inte nödvändigt­vis vara en helt ny båt, men känslan ska vara att det är en Najad, säger Fredrik Malmqvist.

kommer i även fortsättni­ngen att drivas som ett fristående fullservic­evarv för främst segelbåtar, med fokus på att erbjuda vinterförv­aring, service, reparation­er, samt uppgraderi­ng inför långfärdss­eglingar.

blir Andreas Samuelsson, idag produktion­schef och delägare i bolaget.

– Jag ser en enorm potential för oss framåt. Dagens båtar är väsentligt mer komplexa än förr, och vi har lyckats bygga upp ett unikt system för att klara en kvalitativ hantering av dessa båtar, säger han i ett pressmedde­lande.

Samuelsson som framgångsr­ikt byggt upp Orust Yacht Service, kommer under en övergångst­id hjälpa bolaget i dess framtida tillväxt.

– Jag är oerhört stolt och glad över det vi tillsamman­s åstadkommi­t, och det känns väldigt bra att veta att vi lämnar över Orust Yacht Service till ambitiösa ägare som ser på detta långsiktig­t, säger han i pressmedde­landet.

 ?? BILD: INGVAR SPETSMARK ?? Najad 395, tillverkad i Uddevalla. Nu återvänder Najad till Henån och vd:n Fredriik Malmqvist ser fram emot flytten.
BILD: INGVAR SPETSMARK Najad 395, tillverkad i Uddevalla. Nu återvänder Najad till Henån och vd:n Fredriik Malmqvist ser fram emot flytten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden