ST tidningen

Återuppstå­nden seniormäss­a blev välbesökt

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Trångt och hjärtligt. Hur många som kom och besökte seniormäss­an i Henåns skola är svårt att säga, men många besökare var de. – Det känns otroligt roligt att så många kom hit till mässan. Eftersom det är fri entré så vet vi inte hur många gästerna är, men jag uppskattar att flera hundra har kommit, säger projektled­are Lena Dramsvik.

Att seniormäss­an varit ett saknat inslag under pandemin var lätt att förstå på antalet besökare. Redan när mässområde­t öppnade var entrén i Henåns skola full med seniorer som nyfiket ville se vad de olika utställarn­a hade att erbjuda.

– Det är så bra med en mässa som den här, det trevligt och lätt att ta till sig informatio­n när den samlas så här, säger Kristina Berghänel som åkt från Ellös för att gå på mässan.

Även besökarna Agneta och LarsÅke Gustavsson från Mollösund var av samma uppfattnin­g.

– Mässan är verkligen trevlig och det är så bra med så många utställare samlade på samma plats.

en av utställarn­a. Här kunde besökarna ta sitt blodtryck men även kontroller­a blodsockre­t. Undersköte­rskan Johanna Magnusson var en av dem som stack besökarna i fingret och fick fram mätvärde på blodsockre­t direkt.

– Det är ganska många som önskat få mätt sitt blodsocker, fler än jag trodde.

Lite prover på ansiktskrä­mer delade personal från Apotek Kronan ut. Kristina Olsson som besökte mässan med maken Lennart, tog gärna emot provförpac­kningar.

– Oj, får jag så många, det var helt fantastisk­t så generöst.

Båda tycker att mässan var över förväntan, en variation av utställare gjorde dagen givande menar de.

– Det är framför allt så trevligt att komma hit, träffa bekanta och ta en god fika, säger Kristina.

en större monter med personal från omsorgen. Här fanns informatio­n om det mesta från fixartjäns­t till färdtjänst och anhörigstö­d.

– Det har kommit en hel del frågor under dagen om vilken hjälp det går att få i hemmet, om fixartjäns­t och olika bostadsmöj­ligheter för seniorer, säger Marina Hasselgren, verksamhet­schef äldreomsor­g.

Direkt hjälp med ett problem fick Monica J Erlandsson som inte har fiber i sitt nya hus. Hon lyfte sitt problem med kommunens IT-strateg Per Linnér som kom med råd och tips på hur hon ska gå vidare.

– Det har kommit en hel de frågor av det här slaget, flera har vi kunnat hjälpa på plats och det känns bra, säger Per Linnér.

ivar rubriken på seniormäss­an och glädje kan te sig på olika sätt. Lis Jacobsson kom från företaget Lustjakt. Lis berättar att många var nyfikna och gärna ville titta närmare på dildos, glidmedel och vibratorer som stod uppdukat på hennes bord under mässsan.

– En del behöver hjälpmedel för att kunna ha sex, man kanske har erektionsp­roblem, torra slemhinnor eller någon funktionsn­edsättning. Andra vill ha hjälp att göra sexlivet lite roligare med den partner man hängt ihop med i många år.

 ?? BILDER: ERIKA OLOFSSON ?? Det var stundtals riktigt trångt vid utställarn­as bord. Folktandvå­rden delade ut små tuber av tandkräm och mellanrums­borstar.
BILDER: ERIKA OLOFSSON Det var stundtals riktigt trångt vid utställarn­as bord. Folktandvå­rden delade ut små tuber av tandkräm och mellanrums­borstar.
 ?? ?? Viktor Stenberg testar sitt blodsocker, Johanna Magnusson, undersköte­rska vid Capio vårdcentra­l tar blodprovet.
Viktor Stenberg testar sitt blodsocker, Johanna Magnusson, undersköte­rska vid Capio vårdcentra­l tar blodprovet.
 ?? ?? För första gången hölls seniormäss­an i Henåns skolas lokaler, invignings­talare var Catharina Bråkenhiel­m (S).
För första gången hölls seniormäss­an i Henåns skolas lokaler, invignings­talare var Catharina Bråkenhiel­m (S).
 ?? ?? Lis Jacobsson från företaget Lustjakt hade med olika typer av sexhjälpme­del som hon visade upp. ”det är många som varit intressera­de och en hel del har handlat av mig”.
Lis Jacobsson från företaget Lustjakt hade med olika typer av sexhjälpme­del som hon visade upp. ”det är många som varit intressera­de och en hel del har handlat av mig”.
 ?? ?? Två åttondekla­sser vid Henåns skola stod för all fika och fungerade även som värdar under dagen.
Två åttondekla­sser vid Henåns skola stod för all fika och fungerade även som värdar under dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden