ST tidningen

Nu erbjuds 16-åringar utbildning i krisbereds­kap

- Joel Winqvist joel.winqvist@stampen.com

Alla som är mellan 16 och 70 och bor i Sverige har en skyldighet att hjälpa landet vid krigsfara och krig. Men långt ifrån alla känner till detta. Därför vänder sig nu MSB till alla 16-åringar i Sverige med en ny kampanj.

Under hösten kommer alla 16-åringar i Sverige att erbjudas en utbildning i krisbereds­kap.

Alla personer i Sverige mellan 16 och 70 år berörs nämligen av den så kallade totalförsv­arsplikten.

För 16-åringar som kallas in kan det innebära uppgifter som att hjälpa till att dela ut mat och vatten, visa vägen eller dela ut informatio­n.

Från och med vecka 43 kommer det att dimpa ner material i brevlådan från Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) till landets 16-åringar. Det handlar om informatio­nsblad, en novell samt möjlighet att ta del av en podcast, ett ljuddrama, bestående av fem avsnitt.

– Vid en kris är det många som sluter upp och vill hjälpa till. Vi vill att fler unga ska kunna vara med. Vi har både ett förtroende för och en förväntan på att 16-åringar har förmåga att bidra vid en kris, säger

Charlotte Petri Gornitzka, generaldir­ektör på MSB, i ett pressutski­ck.

vill myndighete­n öka 16-åringarnas kunskap om totalförsv­arsplikten, krisbereds­kap, civilt försvar, hemberedsk­ap och hur de kan bidra och hjälpa till under en kris.

– En stor tonvikt har lagts på vikten av att vi alla behöver hjälpas åt vid en kris. Både för att samhället ska fungera så bra som möjligt under krisen men också för att lösa krisen, säger Christin Thörnvall, projektled­are på MSB.

Uppdraget att erbjuda den här krisbereds­kapen till landets unga fick myndighete­n av regeringen sommaren 2021. Utbildning­en ska erbjudas unga det år de fyller 16 år. Tanken är sedan att utbildning­en ska vara årligt återkomman­de till unga i denna åldern.

 ?? BILD: MSB/PRESSBILD ?? Att hjälpa till med mat och vatten kan vara en uppgift för unga med totalförsv­arsplikt.
BILD: MSB/PRESSBILD Att hjälpa till med mat och vatten kan vara en uppgift för unga med totalförsv­arsplikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden