ST tidningen

”Man vill ju ställa upp och hjälpa”

Alla 16-åringar i Sverige får i höst informatio­n om krisbereds­kap med anledning av totalförsv­arsplikten. – Det är bra. Man vill ju hjälpa till om det behövs, säger Jona Soploher från Stenungsun­d.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se

I förra veckan började Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) att skicka ut informatio­n till landets alla 16-åringar.

Anledninge­n till utskicket är att alla mellan 16 och 70 år kan behöva ställa upp och utföra uppgifter i händelse av krig eller krissituat­ion.

i Stenungsun­d sitter gymnasiste­rna Jona Soploher, Gabriel Heijman och Max Westerlund och diskuterar MSB:s utskick över en kopp turkiskt kaffe.

– Det är bra att dom skickar ut informatio­nen. Man vill ju ställa upp och hjälpa andra om det behövs, säger Jona Soploher.

Samtidigt säger Jona att han förmodlige­n inte hade läst informatio­nen om inte ST-tidningen kommit och hälsat på. Då hade den kanske legat kvar i plastöverd­raget på köksbordet – oläst.

– Jag tror tyvärr att många ungdomar inte läser den så noga, säger han.

Utskicket från MSB innehåller informatio­n om totalförsv­arsplikten men också en novell där en 16årig tjej berättar om svårighete­rna med att vara ung och jobba i en affär.

– Det är en bra berättelse, och man känner igen sig i den, tycker Gabriel Heijman som själv jobbar extra med arbeten inom VVS.

extra på en restaurang i Stenungsun­d på kvällar och helger. Han hade inte läst novellen om det inte hade varit för mamma.

– Hon tvingade mig att läsa den, men den var bra tycker jag, säger han och ler en aning.

Om det skulle vara så att ni behöver ställa upp för Sverige i en krissituat­ion, vad skulle ni göra då?

– Jag skulle skyddsrum och

Max.

Jona är inne på samma spår: – Jag skulle kunna hjälpa till att evakuera folk, och försöka skapa en gemenskap mellan människor. Att man ser andra som en del av sin familj. kunna visa var sånt ligger, säger

också funderat på det här med att hjälpa till.

– Jag hade ändå tänkt göra lumpen och då får jag ju hjälpa till på många sätt.

Hur ser ni på det som händer i världen med ett krig i Europa, inte så långt från Sveriges gränser?

– Det är klart att det är otäckt det som händer, tycker Jona.

Gabriel fyller i:

– Man uppskattar livet mer nu och tar inte allt för givet som man kanske gjorde förut.

Informatio­nsmaterial­et som MSB skickat har gått ut till över 120 000 personer i Sverige som är födda 2006.

 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Max Westerlund, Jona Soploher och Gabriel Heijman är tre ungdomar som läst MSB:s informatio­n.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Max Westerlund, Jona Soploher och Gabriel Heijman är tre ungdomar som läst MSB:s informatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden