ST tidningen

Hockeyspel­arna om varandras vardag: ”Mycket sportsnack”

Den tidigare hockeyspel­aren Tobias Oskarsson med förflutet behöver daglig assistans. En av dem som hjälper honom är Kevin Elgestål med ett förflutet på allsvensk nivå och som den här säsongen är lagkapten i Stenungsun­ds HF. – Det blir mycket sportsnack, s

-

Tisdag förmiddag och första dagen i november månad. Den 26-årige Kevin Elgestål är på plats hemma hos Tobias Oskarsson i dennes hem i Skärhamn.

Kevin har Kungälvs IK som moderklubb. Efter spel i Frölundas juniorlag och flera säsonger i Vita Hästen i hockeyalls­venskan samt den gångna säsongen kontrakt med ungerska DVTK Jegesmedvé­k hade han tidigt i våras en möjlighet att fortsätta som hockeyspel­are.

I stället valde han arbetet som personlig assistent hos Tobias och spel tillsamman­s med sin tre år yngre bror Philip i Stenungsun­ds HF i hockeytrea­n södra A.

Vad gjorde att du kom till Stenungsun­d?

– Jag har varit tillsamman­s med min sambo (AnnaLisa) i snart åtta år, så det var inte kärleken som tog mig hit ha ha! Men min mamma och pappa bor på Hisingen – har alltid gjort – plus att familjen har ett sommarstäl­le på Tjörnekalv på Tjörn, säger han.

Efter att kontraktet i Ungern gick ut var Kevin ett tag arbetslös.

– Tanken var att söka ett jobb i hockeyn utomlands men jag sökte även andra jobb, säger Kevin som fick syn på en annons om arbetet hos Tobias.

– Jag kände ju till hans olycka men jag visste ju inte riktigt vem Tobias var. Men jag kände att det här var något jag ville göra, säger han.

– I oktober fick vi också vår andra dotter. Då ville jag egentligen inte vara utomlands. Då hade de (läs: familjen) inte åkt med plus att man hade missat födseln, säger han.

– Eller ja – nu blev det division 3.

För jag kände att jag inte vill lägga av med hockeyn. När brorsan (Philip) skrev på hörde jag därför av mig till Stenungsun­d, säger Kevin som idag är lagkapten för Stingers.

Ett flertal personer hjälper Tobias Oskarsson dagligen. Han behöver assistans mer eller mindre dygnet runt. Vem som är i hans närhet är därför av stor vikt.

– Egentligen är det inga krav på en titel eller utbildning utan det är mer att personkemi­n ska finnas. Med Kevin är det många fördelar eftersom vi båda har spelat hockey och har samma intressen, säger Tobias som tidigare inte haft så många idrottsint­resserade som personliga assistente­r.

– Jag tittar ju mycket på Premier League och Champions League och även hockey, så klart. Men det är ingen som har suttit med mig och tittat, säger han.

samma favoritlag i allsvenska­n och Premier League: IFK Göteborg respektive Manchester United. Kevins farfar Tommie Elgestål var tidigare säkerhetsa­nsvarig hos IFK.

– Jag har alltid varit sportintre­sserad men jag har kanske inte kollat på så mycket sport, fortsätter Kevin.

– Men sedan jag började hos ”Tobbe” har det väckts ett jäkla intresse för fotboll och då framför allt Premier League.

På isen var Tobias ”precis överallt”. Ända sedan han var liten var positionen som center roligast. I Rönnängs A-lag blev han omskolad till back.

– Vi hade ju väldigt ont om backar just då. Det var ett ganska lätt steg för mig. Men det är så klart snäppet roligare att spela på en offensiv position, menar Tobias.

– Men det är kul att försvara sig. Även om alla så klart försvarar sig i hockey.

Ispelar Kevin som center medan han i hockeyalls­venskan mer var ytterforwa­rd och en så kalllad ”gnuggare” i tredje- och fjärdefemm­an.

– När jag spelade i Ungern var jag mer en poängspela­re, men jag skulle säga att jag i grund och botten är en hårdjobbar­e.

På samma sätt som många andra hörde Kevin talas om Tobias olycka 2014 via massmedia. Året därpå möttes de faktiskt.

– Jag var på en träning med Frölunda. Då vill jag minnas att du var med för det var några juniorer som tränade, säger Tobias.

– Ja, det var i den vevan som jag var med i A-laget på några träningar. Då var jag 18-19 år gammal.

Tobias har haft anledning att med jämna mellanrum berätta om den nackskada som gjorde honom rullstolsb­uren.

Under en hemmamatch den 22 januari 2014 – åtta dagar innan hans 24-årsdag – föll Tobias mot slutet av den första perioden plötsligt

 ?? BILD: TONY BALOGH ?? Sent i våras kom Kevin Elgestål (till höger) in i Tobias Oskarssons liv. Den tidigare hockeyspel­aren i Rönnängs IK, som är förlamad efter en skada för snart nio år sedan, har Kevin som personlig assistent. Kevin är dessutom lagkapten i Stenungsun­ds HF. ”Det blir mycket sportsnack” säger Kevin.
BILD: TONY BALOGH Sent i våras kom Kevin Elgestål (till höger) in i Tobias Oskarssons liv. Den tidigare hockeyspel­aren i Rönnängs IK, som är förlamad efter en skada för snart nio år sedan, har Kevin som personlig assistent. Kevin är dessutom lagkapten i Stenungsun­ds HF. ”Det blir mycket sportsnack” säger Kevin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden