ST tidningen

Ungdomar från SHK dömde i handbollsc­up

- INNEBANDY Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se

I tre dagar med start i fredags förra veckan dömde SHK-ungdomarna Beatrice Roos och Ebba Skerget matcher i Skadevi handbollsc­up i Skövde. – Vi har licens att döma upp till 19 år men på cupen hade de som policy att man inte ska döma högre än sin egna ålder, säger Beatrice.

ST-tidningen nådde Beatrice och Ebba när de under torsdagsef­termiddage­n förra veckan anlände till hotellet i Skövde och Skadevi handbollsc­up som avgjordes allhelgona­helgen.

Det var den 45:e upplagan av det som är en av Sveriges största handbollsc­uper. I förra årets upplaga deltog över 300 lag.

match var klockan tolv på fredagen och vi dömde åtta matcher, säger Beatrice.

– Vi spelade inte själva spela utan vi var bara domare, säger Beatrice.

Beatrice Roos och Ebba Skerget spelar handboll i Stenungsun­ds HK:s F16-lag vilket betyder att man är född är 2007.

Hur blev ni domare?

– Vi gick en utbildning där man får döma minihandbo­ll. Då är man som spelare ungefär nio år gammal, berättar Beatrice om den utbildning som gjorde dem till så kallade DU3-domare.

– Samma helg som veckan vi gick utbildning­en fick vi ett uppdrag att döma minihandbo­ll. Tränare från olika lag tyckte att vi var bra med barnen. Vi var tydliga och förklarade vad som var rätt och vad man inte fick göra, säger hon.

– Vi fick också döma äldre barn och sedan har det bara fortsatt.

På torsdagen hade Beatrice och Ebba än så länge bara fått fredagens matchschem­a. Spelarna

i de matcherna var 14 år gamla.

– Men vi kan döma upp till 16-åringar. Vi har licens att döma upp till 19 år men på Skadevi handbollsc­up har de som policy att man inte ska döma högre än sin egna ålder, säger Ebba.

– När man börjar döma de lite äldre, så krävs det mer som domare, säger hon.

Vad är det viktigaste ni måste tänka på som domare?

– Att man alltid måste vara beredd! Som domare måste man vara fokuserad hela tiden. Det kan ju vara något som händer på linjen och som kanske måste ge en bestraffni­ng beroende på hur allvarligt det är, säger Beatrice.

– Det kan ju ske en skada om vi inte blåser frikast i rätt tid. Man måste vara med i matchen och vara alert, säger hon.

 ?? BILD: GÖRAN ROOS ?? Ebba Skerget och Beatrice Roos tillhör vanligtvis Stenungsun­ds HK:s F16-lag. Den gångna helgen dömde duon handboll i Skadevi Handbollsc­up som är en av de största ungdomstur­neringarna i handboll i Sverige.
BILD: GÖRAN ROOS Ebba Skerget och Beatrice Roos tillhör vanligtvis Stenungsun­ds HK:s F16-lag. Den gångna helgen dömde duon handboll i Skadevi Handbollsc­up som är en av de största ungdomstur­neringarna i handboll i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden