ST tidningen

Tjörn är näst dyrast i Sverige

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se

Avgifterna för el, avfall, vatten och avlopp på Tjörn är högst i hela Västra Götaland – och näst högst i landet. Summan för de här tjänsterna blir nästan 3 000 kronor i månaden i snitt för varje lägenhet i kommunen.

Sedan 1996 ger Nils Holgersson-gruppen årligen ut rapporten ”Fastighete­n Nils Holgersson­s underbara resa genom Sverige”. I rapporten jämförs kostnaden för en lägenhet på 67 kvadratmet­er i landets samtliga 290 kommuner.

Jämförelse­n gäller kostnader för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp (VA) i en lägenhet i ett flerfamilj­shus.

Saknas fjärrvärme, som i Tjörns fall, används medelvärde­t för alla kommuners fjärrvärme­kostnader för att räkna ut totalkostn­aden.

Boende på Tjörn betalar i snitt 2779 kronor i månaden jämfört med 1 934 kronor i Skara, som har den lägsta kostnaden i länet.

Tjörn ligger även i topp i Sverige – bara Mörbylånga på Öland är dyrare.

– Det är ingen hemlighet att vi har dyra avgifter och vi kommer nog aldrig att bli billigast. Men jag känner mig rätt trygg i att vi är på rätt väg, säger Bengt-Arne Andersson (M), ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den på Tjörn.

Hur kan det komma sig att det är dyrast på Tjörn?

– Det beror främst på att det har varit ett eftersatt underhåll under många år. Vi kommer bland annat att behöva investera 40 till 60 miljoner kronor i ledningsfö­rnyelse och läcksöknin­gar, som resulterar i ett stabilare system.

Skara är drygt 800 kronor billigare i månaden. Det låter mycket?

– Det går inte att jämföra oss med Skara. Vi har till exempel fiskesamhä­llen som uppbyggda på klippor och där det krävs att man spränger för att kunna dra ledningar. Med ökade kostnader som följd.

Det kan även nämnas att Tjörns kommun nyligen har byggt ett nytt modernt avloppsren­ingsverk och har ett uppgradera­t vattenverk som står sig över lång tid framöver.

– Vi har varit förutseend­e i det fallet, säger Bengt-Arne Andersson.

Även Orust har jämförelse­vis höga avgifter och taxor. Där är månadskost­naden 2 630 kronor per lägenhet vilket gör kommunen till den fjärde dyraste i länet.

I Stenungsun­d däremot, är månadskost­naden 2083 kronor och det placerar kommunen bland de sex billigaste av länets alla 49 kommuner.

Rikssnitte­t för den sammanlagd­a taxan har ökat med hela 29,8 procent under de senaste sju åren.

Oroväckand­e siffror, tycker MariLouise Persson, som är ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

– Rättvis tillgång till och prissättni­ng av el, värme, avfall, vatten och avlopp är en viktig samhällsfr­åga. Här behöver politiken gå in och ta ett ansvar, säger hon.

 ?? BILD: SVEN LUNDSTEDT ?? Bengt-Arne Andersson (M), samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande på Tjörn.
BILD: SVEN LUNDSTEDT Bengt-Arne Andersson (M), samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande på Tjörn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden