ST tidningen

Lastbil på E6 togs i beslag – tack vare polisens samarbete

Polisen fattade under torsdagen förra veckan misstankar mot en lastbil som färdades på E6, i södergåend­e riktning. Vid en slagning visade det sig att ägaren hade en skuld till Kronofogde­myndighete­n, varför föraren stoppades och lastbilen togs i beslag.

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se

Det var vid 12-tiden på torsdagen förra veckan som lastbilen fångade patrullens intresse.

– Vid en slagning såg man att ägaren hade en skuld till Kronofogde­myndighete­n, som patrullen då även kontaktade efter beslut om beslag efter att ha föraren stoppats i höjd med Kode, berättar Håkan Hansson, tf stationsbe­fäl vid polisen i Södra Fyrbodal.

Den myndighets­gemensamma satsningen mot organisera­d brottsligh­et, där bland annat polis och Kronofogde­myndighet sedan 2009 på uppdrag av regeringen samarbetar, har på senare år gett mycket goda resultat enligt Tjörnbon Anders Schääf, tillförord­nad sektionsch­ef för Trafikpoli­sen.

– Det är ju det som är så bra när vi kan samordna oss på det här viset. Arbetet blir mycket mer effektivt och vi får också ett snabbare flöde i rättskedja­n, uppgav han exempelvis efter en riktad insats i samarbete med Gränspolis­en, Tullverket och Kronofogde­n i höjd med Spekeröd tidigare i våras.

Att bilar beslagtas av polis på grund av olika anledninga­r är samtidigt inget ovanligt menar han.

– Det händer i princip så gott som dagligen, på grund av just skulder i form av allt från obetald fordonsska­tt till andra skulder till Kronofogde­myndighete­n, säger Anders Schääf nu till ST-tidningen.

– Just händelsen med lastbilen på E6 i torsdags känner jag faktiskt inte till några detaljer om, men jag tycker att det är jättebra. Genom det här myndighets­samarbetet, som tidigare inte fanns, kan vi som sagt agera mycket snabbare och själva genom en enkel slagning besluta om beslag och sedan kontakta Kronofogde­myndighete­n som sedan ofta samma dag kommer och hämtar fordonet där vi ställt det.

Det gör också att myndighete­n själva mycket fortare kan driva in aktuella skulder från någon de kanske sökt men inte fått tag på, trots upprepade försök, menar han.

Förutom Kronofogde­myndighete­n samarbetar polisen även med flera andra instanser i den riksomfatt­ande myndighets­satsningen. Däribland Arbetsförm­edlingen, Ekobrottsm­yndigheten, Försäkring­skassan, Kriminalvå­rden, Kustbevakn­ingen, Migrations­verket, Skatteverk­et, Säkerhetsp­olisen, Tullverket och Åklagarmyn­digheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden