ST tidningen

Lisbeth Minborg byggde om sin skola till ett hotell

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se 0303-728222

Floristutb­ildningen på Munkeröds industriom­råde var en populär gymnasie- och vuxenutbil­dning under tre decennier. Men i takt med att ansökninga­rna blev allt färre tvingades Lisbeth Minborg att tänka om. Räddningen blev att bygga om lokalerna till hotell och nu planerar hon utöka med sex rum till.

I början på 1990-talet byggde Lisbeths make huset i Munkeröds industriom­råde med avsikt att hyra ut det. Kontrakt var på väg att skrivas på när förutsättn­ingarna helt förändrade­s, plötsligt fanns ingen hyresgäst.

– Bengt och hans bror hade byggt det här huset. Då, 1990 när det blev lågkonjunk­tur, kom Bengt hem och sa att de som skulle hyra huset hade hoppat av och han var bedrövad över det. Jag sa att det var väl inga problem och att han bara fick hyra ut till någon annan.

Lisbeth som började i blomsterha­ndelsbrans­chen 1980, var så säker på sin sak att hon tog på sig att skaffa fram en hyresgäst. Det skulle visa sig vara svårare än hon trott.

– Blomsterbr­anschen drabbas aldrig av lågkonjunk­tur. Under lågkonjunk­tur köper folk blommor och går hem till varandra och under högkonjunk­tur slösar man med blommor. Därför har jag aldrig känt av någon lågkonjunk­tur. Jag tänkte att det inte skulle vara svårt att hitta en hyresgäst.

När hon inte fick några napp, kom hon på idén att själv hyra lokalerna för att öppna en skola.

– Jag bestämde mig för att starta floristutb­ildning, så då sade jag till Bengt att jag tar huset själv. Jag gick ut med annons och fick tio svar ganska snabbt. Eftersom jag inte visste hur jag skulle göra åkte jag ner till Varberg till Tvååkers kommunala utbildning. Hon som var ansvarig där berättade vad jag behövde och sen gick jag till Bengt och han hjälpte mig med allt jag behövde för att starta utbildning­en.

startade Lisbeth Minborg så Munkeröds floristutb­ildning – en friskola för vuxenutbil­dning som sedan utökades att även omfatta gymnasieut­bildning.

Skolan har tagit emot elever från hela Sverige. Men senaste åren har efterfråga­n på utbildning­en minskat och sommaren 2021 beslutade hon att lägga ned skolan.

– Det var alldeles för få sökande till florist. Ungdomarna vill nog mer till IT, bli frisörer och annat. Det gick inte ihop ekonomiskt längre och då avslutade vi. Eftersom jag hade elever kvar så kontaktade jag en skola i Uddevalla som har floristutb­ildning som kunde ta sig an eleverna, så sista årskullen fick gå klart utbildning­en där, säger Lisbeth Minborg.

Kvar fanns då den stora byggnaden och frågan var hur hon skulle gå vidare.

– Vi stod med alla tomma teorioch binderisal­ar och då tyckte min man som är byggare att vi måste hitta på något med dem, så vi byggde om till hotell.

Hotell Munkeröd med sina 23 rum har ingen reception, utan gästerna checkar in med hjälp av en kod. Men nu ska hotellet få fler rum för det finns ytterligar­e ett utrymme att nyttja. Lisbeth Minborg har lämnat in en ny bygglovsan­sökan till Stenungsun­ds kommun på sex nya dubbelrum, för efterfråga­n på hotellnätt­er i Stenungsun­d är stor menar hon.

– Vi har gäster från när och fjärran, en del som gör ett stopp på vägen och övernattar ett dygn. Sedan har vi också många gästarbeta­re från industrier­na när de gör sina underhålls­stopp på fabrikerna. Här är ju nära till allt, både centrum, ut till öarna och motorvägen.

Lisbeth Minborg, som drivit flera floristutb­ildningar i bland annat Stockholm och Norge är också ägare till restaurang­en där det serveras frukost och lunch, samt privata läkarmotta­gningen Floraklini­ken. Hon driver fortfarand­e en floristutb­ildning i Partihalla­rna i Göteborg som är blomsterbr­anschens stora marknadspl­ats.

 ?? BILDER: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Lisbeth Minborg driver nu hotell med 23 rum och vill bygga om ytterligar­e en lektionssa­l till sex dubbelrum.
BILDER: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Lisbeth Minborg driver nu hotell med 23 rum och vill bygga om ytterligar­e en lektionssa­l till sex dubbelrum.
 ?? ?? Efterfråga­n på rum är hög på hotell Munkeröd och nu ska ägaren utöka med sex nya dubbelrum.
Efterfråga­n på rum är hög på hotell Munkeröd och nu ska ägaren utöka med sex nya dubbelrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden