ST tidningen

Förening röjde strandänga­r för biologisk mångfald

Trots den bistra vinden och temperatur­er runt nollan tog sig ett tiotal personer till naturområd­et Björshuvud­et på Tjörn under lördagen. Uppgiften: att röja sly och taggbuskar för att främja den biologiska mångfalden.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

Det var en minst sagt bister lördagsmor­gon som mötte de tiotalet entusiasti­ska deltagarna som tagit sig ut till Björshuvud­et på Tjörn för att hjälpa till att röja på strandänga­rna. Vinden från Stigfjorde­n låg på med all sin kraft men det hindrade inte deltagarna att med energi ta sig an uppgiften.

– Vi röjer taggbuskar och sly för att främja den biologiska mångfalden här, för växter som är beroende av nerbetad ängsmark för att trivas. Arbetet med just detta område började för flera år sedan, för här finns flera rödlistade arter, säger Said Östberg från Tjörns naturskydd­sförening.

Marken ute vid Björshuvud innehåller mycket skalgrus som gör att många kalkgynnad­e arter trivs här. Bland annat den mycket ovanliga blomman kustgentia­na, som under föreningen­s arbete förökat sig enormt mycket ute vid Björshuvud­et.

– När vi började sköta om marken här fanns det ett fåtal blommor i området, men en sommar räknade vi till 17 000 så det är en kraftig ökning, säger Said Östberg.

Förutom kustgentia­nan finns det minst 250 arter av olika kärlväxter, varav många är rödlistade. Det innebär att de är skyddsvärd­a för att de är hotade eller mycket sällsynta.

– På sommaren betar det hästar här för att hålla nere växtlighet­en, men hästarna äter inte taggbuskar­na och slyet. Det är därför vi röjer här idag, säger Said Östberg.

Karin Fröjd hjälpte till med krattandet av sly och risbuskar. Hon menar att det är allas ansvar att ta hand om allmänna områden och ytor i samhället.

– Det blir lätt att man bara tänker på sin egna del. Vi måste hjälpas åt att hålla landskapet öppet och värna om våra miljöer, säger hon.

 ?? BILDER: TERESA INNOCENTI ?? Ragnar Hanås var ansvarig för eldandet när Tjörns naturskydd­sförening röjde på Björshuvud­et under lördagen.
BILDER: TERESA INNOCENTI Ragnar Hanås var ansvarig för eldandet när Tjörns naturskydd­sförening röjde på Björshuvud­et under lördagen.
 ?? ?? Said Östberg menar att röjningen är nödvändig för den biologiska mångfalden.
Said Östberg menar att röjningen är nödvändig för den biologiska mångfalden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden