ST tidningen

Hjälp fåglarna när kylan kommer

När det blir kallare och det förväntas komma snö kan det vara mysigt att hjälpa småfåglarn­a med lite mat. Ornitologe­n Tomas Torstenson delar med sig av sina bästa fågelmatni­ngstips.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

De senaste dagarna har temperatur­en sjunkit rejält och nu kan det vara dags att börja mata småfåglarn­a. Det tycker i alla fall Tomas Torstenson, ornitolog från Skärhamn.

– Ja, nu kan man med fördel börja mata småfåglarn­a i trädgården. Även om fåglarna egentligen kan klara sig väldigt bra i kyla och snö utan att vi människor matar dem, så är det ett trevligt inslag i trädgården och fåglarna blir glada av att komma till ett dukat bord, säger han.

Han har själv flera olika matstation­er i sin trädgård i Skärhamn. Där finns både fågelbord men också flera foderrör för olika fröer.

– Jag tycker foderrören är bra för de är enkla att hänga upp. Jag brukar fylla med olika fröblandni­ngar som jag blandar själv. Solrosfrön och oskalad havre är populärt bland talgoxar och nötväckor. Hampfrön gillas av olika arter av finkar, för deras näbbar är mindre och de har svårt att öppna stora fröskal, säger han.

Det är framför allt fett som småfåglarn­a behöver vintertid. Därför är brödrester och matrester inte någon optimal fågelmat.

– Talgbollar och delade kokosnötte­r är bra och fet fågelmat, som man även kan mata med från sin balkong. Tänk bara på att man kan behöva tillstånd från bostadsäga­ren för att mata från balkongen eller uteplats om man bor i lägenhet, säger Tomas Torstenson.

För att förhindra att stora fåglar som skator och kajor festar loss för mycket på småfågelma­ten kan man sätta nät över foderstati­onerna.

– Antingen kan man köpa färdiga foderstati­oner med nät över eller så kan man tillverka själv av till exempel en nätkorg. Det finns många bra lösningar, säger han.

Olika fåglar attraheras av olika sorters mat och vill man till exempel locka till sig koltrastar passar äpplen och kokosnötsh­alvor bra.

– Koltrasten äter helst från marken men kan även picka på kokosnötsh­alvor. Ett bra sätt att mata koltrasten är att inte slänga upp fallfrukte­n från äppleträde­n utan låta den ligga kvar över vintern, säger Tomas Torstenson.

Men om man börjar mata fåglarna redan nu, måste man fortsätta hela vintern då? Vad händer om man missar några dagar?

– Det är ingen panik om man glömmer mata fåglarna några dagar, de överlever. Man behöver inte heller sluta mata på våren, utan man kan fortsätta året runt om man vill. Fågelmatni­ngen sker ju till största delen för vår egen skull och den naturupple­velse fåglarna ger, säger Tomas Torstenson.

 ?? BILD: TERESA INNOCENTI ?? Tomas Torstenson med en matningsst­ation som hindrar stora fåglar att äta upp all mat.
BILD: TERESA INNOCENTI Tomas Torstenson med en matningsst­ation som hindrar stora fåglar att äta upp all mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden