ST tidningen

Tio lärare från Stenungsun­d besökte gruva i Norrland

När personal från Teknikcoll­ege Stenungsun­d åkte på rikskonfer­ens till Norrland passade man på att besöka både gruv- och dataspelsi­ndustrin. Nu hoppas lärarna att eleverna får upp ögonen för den snabba teknikutve­cklingen i norra Sverige.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

I mitten av november anordnade samverkans­plattforme­n Teknikcoll­ege en rikskonfer­ens i Luleå och det var i samband med den som tio lärare från Stenungsun­d passade på att åka på en fortbildni­ngsresa till flera industrior­ter i Norrland.

– Vi ville få en inblick och med egna ögon se den snabba teknikutve­cklingen som sker i norr, för att kunna vidarebefo­rdra den till våra elever, säger Niklas Hellström, lokal processled­are på Teknikcoll­ege Stenungsun­d.

Lärarna besökte bland annat Gällivare där de fick åka på en gruvtur i Malmberget.

– Det sker en stor omställnin­g inom gruv- och stålindust­rin när man ska producera fossilfrit­t stål och det är en stor samhällsom­vandling som sker för att göra det möjligt, säger Niklas Hellström.

Syftet med utbildning­sresan var enligt Niklas Hellström dels att ta del av nya kunskaper inom teknik och teknikutve­ckling, men också att få möjlighet att förmedla till eleverna att norra Sverige är i stort behov av kompetent arbetskraf­t. Under konferense­n fick deltagarna lyssna till föredrag om Northvolt och batterifab­rikens etablering och nyindustri­aliseringe­n i Norrland. Man besökte också dataspelsi­ndustrin i Boden.

– Kompetensf­örsörjning­en är en stor fråga, inte bara i norr utan även här. Om det kommer skapas 12 000 nya arbetstill­fällen vid en batterifab­rik i Göteborg, vad kommer då krävas för arbetskraf­t? Vi behöver anpassa vår utbildning till det som krävs, säger Niklas Hellström.

Anna Jillmyr är rektor på Teknikcoll­ege och hon menar att resan var viktig, både för lärarna och för eleverna som kommer ta del av kunskapern­a.

– Vi står inför en liknande stor miljöomstä­llning inom petrokemin i Stenungsun­d. Nu kommer lärarna ta upp och berätta om teknikutve­cklingen och de beröringsp­unkter som finns mellan norra och södra Sverige. Fortbildni­ngsresan har gett många tankar och funderinga­r hos lärarna som kommer förmedla detta till eleverna, säger Anna Jillmyr.

 ?? BILD: NIKLAS HELLSTRÖM ?? Ett besök i gruvan i Gällivare stod på schemat när Teknikcoll­ege Stenungsun­d besökte Norrland. Fr.v: Jonas Almqvist, Stefan Sjöstrand, Anna Jillmyr, Ellinor Wennberg, Susanne Roos, Kerstin Ulmefors, Anna Hollander, Peter Schakonat, Niklas Hellström och Malin Levin.
BILD: NIKLAS HELLSTRÖM Ett besök i gruvan i Gällivare stod på schemat när Teknikcoll­ege Stenungsun­d besökte Norrland. Fr.v: Jonas Almqvist, Stefan Sjöstrand, Anna Jillmyr, Ellinor Wennberg, Susanne Roos, Kerstin Ulmefors, Anna Hollander, Peter Schakonat, Niklas Hellström och Malin Levin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden