ST tidningen

Hanna Thuvik är tillbaka i Damkronorn­a

- Tony Balogh tony.balogh @sttidninge­n.se

Mål i senaste segermatch­en för Brynäs hemma mot Linköping och tillbaka i Damkronorn­a. Just nu leker hockeylive­t åter för Rönnängsfo­strade Hanna Thuvik. – Jag har fått en större roll i laget. Vi har ju tappat många bra spelare och då får man chansen att kliva fram, säger hon.

När ST-tidningen når Hanna handlar samtalet om vinterspor­ten ishockey inlednings­vis om vintervädr­et och att många i Sverige just nu upplever snö.

– Det trodde man ju inte för en vecka sedan, säger hon.

I lördags spelade Brynäs den senaste matchen i högsta damhockeyl­igan SDHL då laget hemma i Monitor ERP Arena besegrade Linköping med 4–0. Hanna svarade för målet som betydde 2–0.

– Jag fick en passning bakom målet. Jag stod i ”slottet” och kunde bara åka in med pucken, säger Hanna.

Så här långt på säsongen 2022/23 har Hanna på 16 spelade matcher uppnått elva poäng fördelade på sex mål och fem assist. Med det ligger hon just nu på plats 22 i skytteliga­n.

Det ska jämföras med att hon på 36 matcher förra säsongen 2021/22 totalt kom upp i 15 poäng (nio mål och sex assist).

Jag tolkar det som att du rent poängmässi­gt gör en bättre säsong – så här långt?

– Ja, poängen har rullat in bättre den här säsongen än förra säsongen. Det är ett konkret kvitto, säger hon.

Vad är det som har hänt den här hösten som inte var på plats förra året?

– Jag har fått en större roll i laget. Vi har ju tappat många bra spelare och då får man chansen att kliva fram.

Får du spela mer eller förväntas du göra mer?

– Man förväntas nog göra mer. Vi har fortfarand­e stjärnorna kvar som Lara Stalder och Anna Meixner, men om vi ska ta SM-guld den här säsongen måste fler steppa upp och ta en större roll. Man känner också att man får mer förtroende.

I de senaste matcherna har hon spelat i tredjelina­n. I Brynäs är förstalina­n klar – den ruckar man inte på – men däremot flyter det mer i de andra linorna.

Stjärnorna spelar i förstalina­n?

– Ja, precis. Jag fick chansen att spela med Stalder och Meixner under de tio första matcherna. Det var lärorikt, kan man säga!

Vad är det som gör de spelarna så bra – som du ser det?

– De kan hantera pucken i fart och är otroligt skickliga. De har ett helt annat hockeytänk och är ett steg före hela tiden, säger Hanna om de spelare som båda är födda 1994 och därmed är mer erfarna.

En konsekvens av inledninge­n på SDHL är att Hanna har återtagit sin plats i Damkronorn­a – om den nu någonsin varit borttappad.

Under förra säsongen fick hon vara med på alla camper som ledde fram till det VM, som avgjordes i Danmark i augusti‚ men väl där fick hon liksom Linneá Andersson veta att ”ni är med nu men inte sedan – om inget oförutsett händer”.

När landslaget nyligen spelade Euro Hockey Tour i Finland var Hanna tillbaka i truppen.

När Hanna inte fick vara med i VM sa hon om förbundska­ptenen Ulf Berglunds beslut att ”jag litar på att han har tagit ut det bästa laget”

– Det var lite surt att hamna utanför. Men det är bara att ställa om och försöka göra det bättre den här säsongen, så att man kommer med nästa gång.

Vilket hon har gjort.

För att citera förbundska­pten Berglund när han presentera­de truppen: ”Hanna har haft en riktigt bra höst” och att att hon är ”en oöm spelare” som är ”duktig på att skapa ytor framför mål”.

Nästa turnering för Damkronorn­a är en femnations­turnering i Ängelholm den 12-18 december.

Truppen är inte uttaget ännu men det är nära föreståend­e.

Ett nytt VM kommer i april 2023 och det spelas i Kanada.

– Det är lite mer exotiskt än Danmark! säger Hanna och skrattar.

VM spelas efter att säsongen i SDHL är avslutad. Då är vi inne på vad som händer till nästa säsong. Hannas nuvarande kontrakt med Brynäs går ut efter säsongen 2022/23.

Har du någon tanke kring kommande säsong om vad du skulle vilja göra?

– Jag försöker att inte tänka på det utan försöker prestera här i Brynäs, säger Hanna.

Du tänker inte att du ska återvända till Västkusten och spela för Frölunda HC om de går upp i SDHL?

– Den tanken är inte helt borta men det är ingen självklarh­et heller för jag trivs väldigt bra i Brynäs, säger hon.

 ?? ?? Brynäs Hanna Thuvik i aktion under ishockeyma­tchen i SDHL mellan Brynäs och SDE tidigare i höst. Den goda spelformen har gjort att hon har hittat tillbaka till Damkronorn­a.
Brynäs Hanna Thuvik i aktion under ishockeyma­tchen i SDHL mellan Brynäs och SDE tidigare i höst. Den goda spelformen har gjort att hon har hittat tillbaka till Damkronorn­a.
 ?? BILD: TOBIAS STERNER ??
BILD: TOBIAS STERNER
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden