ST tidningen

Vallens herrlag klart för division 5 i fotboll– två månader efter serieslute­t

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se

Söndagen den 25 september spelade Vallens herrlag sin sista match för säsongen i division 6 Bohuslän södra. Nästan två månader senare är laget nu helt klart för spel – i division 5. – Det blev en skrivbords­seger i stället, säger Marith Rutgersson, ordförande i Vallens IF.

Den södra av de två division 6-serierna avslutades för nästan exakt två månader sedan. Vinnare blev Stenungsun­ds IF:s lag 2 som fick hop 35 poäng. På andra plats kom Vallens IF med 32 poäng.

Men när seriespele­t för division 5 ska fastställa­s för den kommande säsongen 2023 är det Vallens IF som tar steget upp.

– Stenungsun­ds IF har meddelat att de inte kommer att anmäla sitt lag till division 5. Då har Vallen högst koefficien­t av division 6-lagen och då går de upp med det laget, säger Maria Niklasson Bergsten, ordförande i tävlingsko­mmittén på Bohusläns Fotbollför­bund, som tog emot Sif:s besked i onsdags.

– Vallen går också upp med sitt andralag från division 7 till division 6. De har högst koefficien­t där också.

Det blir en kedjereakt­ion, säger hon.

Hos Vallen är det inte helt oväntat klackarna i taket.

Var det en föreningsf­råga eller fick laget bestämma om man skulle gå upp eller inte?

– Det fanns ingen som skulle kunna tänka att vi inte skulle gå upp. Vi har gått och väntat på det här, säger Marith Rutgersson, ordförande i Vallens IF.

– Vi hade hoppats att vi skulle kunna göra det (läs: vinna serien) på egen hand, men det klarade vi inte av. Det blev en skrivbords­seger i stället, säger hon.

– Vi ramlade ur femman förra året. Ju förr vi kunde gå upp desto bättre. Nu blev det redan 2023!

I torsdags kväll genomförde Vallens IF något som kan liknas vid ett informatio­nsmöte för laget inför kommande säsong.

Vallen har kvalspelat med sitt P19respekt­ive P17-lag fram tills i onsdags där P19-laget ”i stort sett är halva A-laget”.

– Vårt 2022 har hållit på fram tills dess, säger Rutgersson.

Fick A-laget reda på i torsdags kväll att det blir spel i division 5?

– Vi hade nog lyckats läcka ut redan dagen innan! Alla har på något sätt gått och väntat på det här, för det har gått olika rykten om Sif skulle ta den här platsen eller inte, säger hon.

Division 5 Bohuslän 2023 kommer att bestå av tolv lag varav tre från STO-området: Svenshögen­s SK, Vallens IF och Ödsmåls IK. Men det kan finnas en öppning för spel i division 4 Bohuslän för det sistnämnda laget.

Den 30 november håller BFF sitt representa­ntskapsmöt­e för att bland annat klubba serieindel­ningen samt ta ställning till diverse motioner.

Den 13 januari 2023, för övrigt en fredag, ska klubbarna ha anmält sig för seriespel. Om något av de tänkta lagen i Bohusfyran inte anmäler sig har Ödsmåls IK högst så kallat koefficien­t.

– Vi har varit i kontakt med de flesta division 4-lagen och det är ingen som har några intentione­r på att dra sig ur. Då är det troligare att det kan bli en plats i division 5, säger Niklasson Bergsten.

Och om det blir en ledig plats i division 5 Bohuslän, ja då flyttas Morlanda GoIF upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden