ST tidningen

Fotbollssp­elarna Ellen och Juni: ”Att spela match är roligast”

- Stenungsun­ds IF kansli@stenungsun­dsif.se Stenungsun­dsif.se

Det märks på tioåringar­na Ellen och Juni att de älskar fotboll. Speciellt att spela match. Hur många mål de gör är inte så viktigt. – Ibland förlorar vi med fem mål. Ibland vinner vi, säger Ellen Krylberg, en av alla ungdomar i Bohusläns största fotbollsfö­rening, Stenungsun­ds IF.

Ellen började spela fotboll när hon var åtta år. Enligt henne själv för att ”pappa tjatade på henne”. Hennes pappa och tränare Björn Lundberg håller inte riktigt med. Han hade givit upp när Ellen plötsligt en dag kom hem från skolan och sa att hon ville börja spela fotboll. Nuförtiden är det hennes eget intresse som lockar henne att fortsätta.

– Det är kul att få in en riktigt bra träff på bollen, säger både Ellen och lagkamrate­n Juni Alm.

Ellen och Juni är två av 30 tjejer som spelar fotboll i Stenungsun­ds IF:s F12/13, ett lag som tränas av inte mindre än tio vuxna. Tjejerna kommer från skolor runtom i Stenungsun­d och har under de senaste åren lärt känna varandra genom fotbollen. Och här finns alltid plats för fler.

– Alla som vill komma och träna med oss är välkomna, säger Björn Lundberg.

Tio engagerade tränare

Både Björn och tränarkoll­egan Rickard Jönsson har själva spelat fotboll tidigare. Men det är inget krav som ställs på ungdomsträ­narna. – Vi behöver hjälpas åt med alla delar av fotbollen. Föräldrar som inte har spelat är ändå guld värda runt laget när vi behöver fler vuxna, som lottförsäl­jning, skjuts till bortamatch­er och annat, säger Björn Lundberg.

Det är inte bara sporten som förenar tjejerna. Efter

träningarn­a händer det att de går och badar tillsamman­s. Det har också blivit övernattni­ngar och pizzakväll­ar.

”Tjejfotbol­l”

I övrigt fokuserar laget på att hela tiden utveckla spelet: träna passningar, kämpa även om motståndar­laget gör fler mål. Och lära sig nya saker. Här är tränarna noga med att alla spelare ska få testa samtliga positioner. Ellen tycker om att spela back, Juni gillar skott på mål. Och när de får till samarbetet på plan kan det bli riktigt bra:

– Vi spelade match i somras och Ellen passade mig. Jag fick in ett bra skott och bollen gick in i mål, berättar Juni.

För några år sedan tog Rickard initiativ till något de kallade ”Tjejfotbol­l” på skolan där han arbetar. – Det blir inte ett lika hårt spel när det är bara tjejer på plan. Plötsligt vågade även tjejerna spela fotboll, minns Rickard, som efter det också kunde glädjas åt att flera av dem fastnade för sporten och sökte sig till SIF. Många har stannat kvar i laget sedan dess.

Bohusläns största fotbollsfö­rening

Stenungsun­ds IF bildades 1927 och är i dag Bohusläns största fotbollsfö­rening. Mycket tack vare sponsorer, en grundlägga­nde faktor för hela föreningsv­erksamhete­n. På SIF-dagen tidigare i höstas samlades precis som vanligt fotbollsäl­skare i alla åldrar på SIF-gården.

Föreningen har omkring 800 aktiva medlemmar och fotbollsla­g för spelare i alla åldrar. Att motivera unga att röra på sig är ett givet fokus. Och det gör F12/13 samtidigt som de har kul. Varje match avslutas med SIF-sången, en kärleksför­klaring till laget. Och den framförs oavsett hur det gått i matchen.

– Det viktigaste är att de tycker det är roligt med fotboll. Vi vill skapa förutsättn­ingar för att så många som möjligt ska kunna spela så länge som möjligt, säger Björn Lundberg.

 ?? ?? Ellen Krylberg och Juni Alm, här tillsamman­s med några av alla tjejer i laget Stenungsun­ds IF F12/13. Juni började spela fotboll redan när hon var sex år gammal, Ellen när hon var åtta. På bilden har laget precis avslutat en bortamatch mot Kungshamn.
Ellen Krylberg och Juni Alm, här tillsamman­s med några av alla tjejer i laget Stenungsun­ds IF F12/13. Juni började spela fotboll redan när hon var sex år gammal, Ellen när hon var åtta. På bilden har laget precis avslutat en bortamatch mot Kungshamn.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden