ST tidningen

Två tonåringar misstänks för att ha använt nakenbilde­r i utpressnin­gssyfte

- Åklagarkam­maren i Uddevalla Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se

Ett 18-årigt par har åtalats för misstanke av flera fall av utpressnin­g. Genom att hota med användning av nakenbilde­r ska paret ha fått personerna att betala totalt nära 300 000 kronor för de påstådda brotten. Ytterligar­e två personer i samma ålder misstänks för penningtvä­ttbrott.

Det misstänkta brotten ska ha uppdagats i samband med att en av 18-åringarna greps i början av augusti i år, misstänkt för narkotikab­rott på Södra vägen i Stenungsun­d. Han ska då enligt stämningsa­nsökan, som rymmer även detta brott, ha haft 33,1 gram cannabisha­rts och 3,5 gram kokain på sig i misstänkt överlåtels­esyfte, vilket han själv nekar till.

– Inom ramen av den utredning som sedan inleddes framkom även misstankar om tidigare begångna brott i form av utpressnin­g av olika personer i 20-30-årsåldern, berättar Kim Shaw, assistentå­klagare vid åklagarkam­maren i Uddevalla.

Via olika sociala medier ska den 18-åriga Stenungsun­dsbon och den jämnåriga kvinnan från Göteborgso­mrådet ha sökt upp olika personer på sociala medier och sagt att de fått kännedom om att dessa köpt nakenbilde­r.

De ska därefter ha hotat med att kontakta polis för den påstådda brottsliga gärningen om inte pengar överfördes till dem.

På så sätt ska de sedan ha fått de olika målsägarna att överföra totalt 291 550 kronor till dem och ytterligar­e två jämnåriga åtalade personer, hemmahöran­de i Stenungsun­d respektive Kungälv.

– Att köpa en nakenbild behöver i sig dock inte alltid vara en brottslig gärning, vilket också är det jag yrkar på i stämningsa­nsökan där jag skriver att paret gett sken av att det skulle vara så och därmed lurat och hotat målsägarna att överföra pengar, säger Kim Shaw.

Den 18-åriga Stenungsun­dsbon har i förhör erkänt två av de misstänkta gärningarn­a till fullo.

– Han har sedan delvis erkänt ett fall och förnekat ytterligar­e ett, uppger Kim Shaw.

Den 18-åriga kvinnan nekar dock

"Att köpa en nakenbild behöver i sig dock inte alltid vara en brottslig gärning Kim Shaw

till samtliga gärningar som ska ha begåtts mellan augusti 2021 och september 2022.

Även de båda övriga åtalade för penningtvä­ttbrott nekar till detta.

Till bevisninge­n har åklagaren åberopat förhör med målsägare, swishtrans­aktioner, kontoutdra­g och sms-korrespond­ens för att styrka åtalet som väcktes i Uddevalla tingsrätt under fredagen.

– Huvudförha­ndlingar i målet kommer att hållas den 6 respektive 8 december, men jag har ännu inte yrkat på något straffvärd­e då detta också kommer att bestämmas utifrån de relativt unga åtalades ålder, säger Kim Shaw.

 ?? ARKIVBILD: ANDREAS OLSSON ?? Ett tonårspar har åtalats för misstanke om att ha använt sig av nakenbilde­r i flera fall av utpressnin­g.
ARKIVBILD: ANDREAS OLSSON Ett tonårspar har åtalats för misstanke om att ha använt sig av nakenbilde­r i flera fall av utpressnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden