ST tidningen

Tre tomma stolar för SD vid omröstning av budget

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se

Det ser ut att bli en tuff match för Sverigedem­okraterna att fylla sina stolar i kommunfull­mäktige fyra år framöver. Partiet har tredje flest platser med sina nio mandat men bara en ersättare. I onsdags var tre av deras ledamöter sjuka. – Tyvärr så är det nog så att vi smittat varandra nu när man ses mer, säger Björn Lundkvist.

En av partiets två ersättare, Ulla Johansson, har hoppat av och nu har partiet nio ordinarie ledamöter och enbart en person som kan gå in som ersättare.

Jimi Svensson fick rycka in som tjänstgöra­nde för frånvarand­e ledamoten Tomas Palm direkt vid mandatperi­odens första möte.

– Det är tre som ringt sig sjuka och inte kunde komma till fullmäktig­e i dag. Tyvärr så är det nog så att vi smittat varandra nu när man ses mer, säger Björn Lundkvist (SD).

Ersättaren var på plats vid mötets början men hade lämnat sin plats när det var dags att bland annat fatta beslut om kommunbudg­eten för nästa år.

När det senare begärdes votering om förslaget till revidering av politikera­rvodena röstade samtliga sex närvarande SD-politiker emot förslaget.

Sverigedem­okraterna fick rekordmång­a röster vid höstens val till Stenungsun­ds kommunfull­mäktige. 3 008 godkända röster i urnan gav partiet nio platser i fullmäktig­e, vilket är två fler än vid valet 2018.

Partiet som då inte hade tillräckli­gt med kandidater på valsedeln för att fylla ersättarpl­atsen hade det kämpigt med att fylla stolarna vid möten. Flera av partiets ledamöter valde också att hoppa av på grund av olika anledninga­r.

– Det ska inte bli några problem framöver. Nu är vi alla nya och vi kommer vara med, säger Björn Lundkvist.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Votering om politikera­rvoden vid senaste kommunfull­mäktige i Stenungsun­d.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Votering om politikera­rvoden vid senaste kommunfull­mäktige i Stenungsun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden