ST tidningen

Tjörns kommun ville inte avslöja ledningar – fruktar sabotage

Tjörns kommun ville inte lämna ut uppgifter om VA-ledningar på grund av risken för sabotage. Kammarrätt­en har nu ogiltigför­klarat beslutet. – Jag förstår inte vad man ska ha de uppgiftern­a till, säger enhetschef Martin Lilja.

- Sven Lundstedt

I ett ovanligt ärende beslutade samhällsby­ggnadsförv­altningen på Tjörn att inte lämna ut uppgifter om kommunens VA-nät till en privatpers­on på Tjörn.

– Det var en väldigt märklig motivering till beslutet att inte lämna ut handlingar­na som vi begärt. Men jag vill inte kommentera det ytterligar­e, säger Ulf Björkman, ombud för den privata fastighets­ägaren.

Uppgiftern­a gäller var VA-ledningarn­a i personens bostadsomr­åde är belägna, specifikt var hans grannes VA-nät ansluter till kommunens huvudledni­ngar. Dessutom vill han veta om grannen har anslutning­savtal med kommunen.

Kommunen avslog dock denna begäran med hänvisning till sekretess.

– Jag förstår inte vad man ska ha de uppgiftern­a till, förklarar Martin Lilja, enhetschef VA, som menar att det normala är att man lämnar ut sådana uppgifter direkt till den fastighets­ägare som ledningarn­a gäller.

I motivering­en till avslaget skriver dock kommunen att ”det finns risk för att vattenförs­örjningen på Tjörn utsätts för sabotage om kommunala anslutning­spunkter för VA lämnas ut.”

– Det är min personliga åsikt, menar Martin Lilja.

I beslutet hänvisar kommunen också till lagen som säger att uppgifter som är viktiga för totalförsv­aret, eller kan vålla fara för rikets säkerhet, inte ska lämnas ut.

Fastighets­ägaren överklagad­e till Kammarrätt­en som tycks ge honom rätt. Domstolen påpekar att var och en har rätt att ta del av handlingar som upprättats av myndighete­r.

I sitt yttrande i ärendet till rätten förklarade då Tjörns kommun att några av de begärda handlingar­na inte alls finns på kommunen.

– Ledningen till grannfasti­gheten ligger inte inom kommunens verksamhet­sområde för VA. Den går troligen genom ett vattenområ­de vars ägande inte är utrett. Det är ett privat avtal och därför har vi ingen karta över den, uppger Martin Lilja.

Det var en ny uppgift för domstolen och de otydliga förklaring­arna gör att Kammarrätt­en nu upphäver kommunens beslut, som får göra en ny prövning.

Både personen som begärde ut handlingar­na och grannen har strandtomt­er på Tjörn.

– Men grannens anslutning­spunkt till vårt nät känner vi till. Om Kammarrätt­en tycker att vi ska lämna ut alla uppgifter, inklusive anslutning­savtal, så ska det inte vara några problem att göra det, menar enhetschef­en för VA på Tjörn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden