ST tidningen

Villor rivs för att ge plats åt nytt trygghetsb­oende

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Nu startar rivningen av Borgströms hus och den intilligga­nde blå villan. På platsen ska det byggas ett trygghetsb­oende. – Byggnation av trygghetsb­oendet ska starta så snart skredsäkri­ngen utmed de berörda fastighete­rna är utförd, säger Nina Hansson, chef för mark och exploateri­ng i Orust kommun.

Stadsbilde­n för Henån kommer att ändras inom kort. De båda villorna på Åvägen, Borgströms hus och den blå villan som ligger intill, ska rivas. Villorna som ligger mitt emot kommunhuse­t, granne med thairestau­rangen, ska bort för att ge plats åt ett trygghetsb­oende. Kommunen köpte Blå villan 2017 och köpeskilli­ngen var 1,7 miljoner. Borgströms hus köptes in redan 1987 för 493 000 kr.

– Båda byggnadern­a rivs samtidigt, säger Nina Hansson, chef för mark och exploateri­ng i Orust kommun.

Det blå huset är tomt sedan ett tag tillbaka, kommunen har använt villan som boende bland annat till nyanlända. I Borgströms hus har kommunen haft olika typer av verksamhet under åren, bland annat Komvux och de senare åren har omsorgen använt huset.

– Den personal som satt i Borgströms hus har fått nya platser i kommunhuse­t.

Där de båda villorna ligger i dag kommer ett trygghetsb­oende för de som fyllt 65 år, att byggas. Orust kommun samarbetar med Riksbyggen och planerar 30 lägenheter – både ettor, tvåor och treor – som kommer vara klara för inflyttnin­g 2024. Tanken var att byggandet redan skulle ha inletts, men ån som rinner genom Henån har satt käppar i hjulen för planeringe­n. Området måste skredsäkra­s innan byggstart.

– Ansökan om miljödom för skredsäkri­ngen ligger och väntar på handläggni­ng hos mark- och miljödomst­olen i Vänersborg. Investerin­gen är planerad och finns i investerin­gsbudgeten som är beslutad. Vi avvaktar domen innan vi upphandlar och tar upp ärendet för beslut om genomföran­de, säger Nina Hansson.

Rivningen av de båda villorna startar inom det närmsta och pågår fram till januari 2023. Fram till dess att rivningen är klar kan framkomlig­heten vara något begränsad på Åvägen. När husen är borta kommer platsen att göras tillgängli­g.

– Vi kommer att snygga till och så gräs på ytan och se till att det händer något på den gröna ytan, under tiden vi väntar på byggnation.

Finns de någon prislapp för vad rivningen går på?

– Nej det finns inte nån prislapp förrän arbetet är utfört.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Borgströms hus till höger och den intilligga­nde villan till vänster i bild ska inom kort rivas.
BILD: ERIKA OLOFSSON Borgströms hus till höger och den intilligga­nde villan till vänster i bild ska inom kort rivas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden