ST tidningen

29 av 5 583 av inskrivna till värnplikt är från STO

Under sommaren startade utbildning­arna för årets kull värnplikti­ga. De ska under flera månader ta sig igenom den prövning som det innebär att vara värnplikti­g.

- Andreas Varas andreas.varas@stampen.com Torbjörn Arvidsson redaktion@sttidninge­n.se

Den 2 mars 2017 beslutade dåvarande regering att återinföra skyldighet­en att mönstra och genomföra grundutbil­dning med tillhörand­e värnplikt, med förändring­en att lagen om totalförsv­arsplikt görs könsneutra­l och att skyldighet­en gäller lika för både kvinnor och män. Målet är att rusta upp den svenska försvarsfö­rmågan.

ST-tidningen har pratat med Per Andersen Helseth på plikt- och prövningsv­erket om dagens värnplikti­ga. Han berättar att merparten av de 5 583 värnplikti­ga i årets kull valdes ut från cirka 106 000 ungdomar födda 2003.

– De värnplikti­ga har varit hos oss och genomfört psykologis­ka och fysiska tester och bedömninga­r, och de som sedan skrivs in anses av oss vara friska och kapabla att genomföra värnplikte­n, säger han.

Per Andersen Helseth berättar att det är en lång och stor process att välja de värnplikti­ga. Urvalet av årskullen -03 började under vintern 2021 och det började med att de över 106 000 så kallade årskullspl­iktiga fyller i mönstrings­underlaget och utifrån det gjordes det första urvalet till mönstringe­n där.

– Vi mönstrade ungefär 16 000 personer födda 2003, utifrån resultatet på det

Barnmorske­mottagning­en har drivits på olika sätt de senaste 30 åren, bland annat genom en ekonomisk förening.

Sedan 1 januari 2022 är det VG-regionen som är ansvarig för verksamhet­en.

– Vårt upptagning­sområde är i första hand Stenungsun­d och Tjörn, men det är en öppen mottagning. Alla som vill får komma hit, säger Agnetha Kjellberg som till vardags första mönstrings­underlaget, av dem väljs sedan de ut som går vidare till värnplikte­n. Vi brukar säga att vi behöver mönstra ungefär tre och en halv person för att tillsätta en befattning.

Vem är den typiska värnplikti­ga?

– Det finns ingen typisk värnplikti­g. Försvarsma­kten har över 300 olika befattning­ar med olika krav på vad som krävs och därför går det inte att säga generellt vem en värn1plikt­ig är. Vissa befattning­ar är mer fysiskt krävande medan i andra är det andra kvaliteter som eftersöks.

Han berättar även om att trots att man klarat alla tester så är det ändå inte självklart att man skrivs in till en grundutbil­dning med värnplikt.

– Det kan vara konkurjobb­ar i Mölndal.

– Men vi har en teamsamord­nare i Stenungsun­d som leder den dagliga verksamhet­en här. Cecilia Stenberg heter hon.

På Barnmorske­mottagning skrivs det varje år in strax under 500 gravida kvinnor. De följs sedan upp under hela sin graviditet, med olika typer av kontroller.

Dessutom erbjuds prerens om platser. Säg att fem personer passar bra till en befattning men att det bara finns tre platser, då väljs de mest lämpade ut. De andra blir reserver eller skrivs in till en annan befattning.

De allra flesta av de värnplikti­ga är årskullspl­iktiga som blir kallade till mönstring med stöd av lagen om totalförsv­arsplikt, men för den som är intressera­d av att göra värnplikte­n finns det även möjlighet att göra en egen ansökan.

– De allra flesta är årskullspl­iktiga, ungefär 84 procent. Men det finns alltid de som söker på eget bevåg, men det är alltid de som är bäst lämpade som väljs ut, säger Per Andersen Helseth. ventivmede­lsrådgivni­ng, informatio­n om abort, test för könssjukdo­mar, föräldrast­öd och gynekologi­ska cellprover.

– Däremot har vi har inga läkare eller gynekologi här. Det har vi inte haft sedan 2017. Då blev en del kvinnor ledsna som tvingades åka till Kungälv istället för att göra sina årliga kontroller, säger Agnetha Kjellberg.

Barnmorske­mottagning­en

i Stenungsun­d kommer från och med den 1 december ligga i Akzohuset.

Där får man psykologmo­ttagningen Föräldrask­ap och små barn, samt Barn och ungdomsmed­icin, som sina närmaste grannar.

Dessutom finns ungdomsmot­tagningen sedan tidigare i huset.

 ?? ?? Enhetschef­en Agnetha Kjellberg tillsamman­s med barnmorska­n Olivia Zuhr, som väntar sitt andra barn.
Enhetschef­en Agnetha Kjellberg tillsamman­s med barnmorska­n Olivia Zuhr, som väntar sitt andra barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden