ST tidningen

Kärnkraft är inte den bästa vägen ur klimathote­t

- Lina Blomstrand,

”Invånare jublar över planer på kärnkraftv­erk i staden”. Så lyder rubriken i P4 om planerna att bygga kärnkraftv­erk i Stenungsun­d. Invånare intervjuas och tycker att ”det är la roligt”. Ingen kritisk röst kommer till tals.

Här kommer den istället: Vi tycker inte alls att det är särskilt skoj med kärnkrafts­reaktorer i Stenungsun­d, hur små eller modulära de än är. Trots att det ”inte är sannolikt” med olyckor. Inte ens om antagandet att politiska och geografisk­a förutsättn­ingar är evigt stabila vore rimligt. Inte ens fast vi själva kommer att vara döda sedan länge när avfallet ska tas om hand. Tvärtom tycker vi att det låter tråkigt.

En stenungsun­dspolitike­r väger riskerna med kärnkraft mot det ännu farligare klimathote­t. Detta är missledand­e. Kärnkraft är INTE vägen ur klimathote­t. Vi är i sak inte emot att existerand­e kärnkraft används under omställnin­gen. Men att bygga nytt? NU?

Gällande CO2-utsläpp är vind- och kärnkraft likartade. Men ekonomiskt? Etiskt? Här är sol- och vind-el överlägsna. Globala siffror visar hur sol- och vindkraft ökar stort medan kol och gas fasas ut. Kärnkraft är knappt närvarande. Den minskar, inte för att världen blivit mer riskmedvet­en och etisk, utan för att förnybart är billigare och lönsammare. Samt möjligt att försäkra. Företagen vill satsa där jobb, utveckling och hopp finns.

Elefanten i rummet är ändå behovet av el. Finns det ett kausalt samband mellan lycka och förbrukad energi? Det torde vara uppenbart att det stora energislös­eriet är den verkliga boven. Vi måste omdefinier­a välfärd, lycka och resursanvä­ndande. Få detta att rymmas inom en jämställd, ekologisk och demokratis­k modell i stället för ett låtsassyst­em där energitill­gången är oändlig.

Sol och vind kommer alltid att finnas till förfogande. Särskilt där man inte bromsar potentiale­n genom att hålla fast vid kärnkrafts­snutten. Vi kan anpassa oss till ett förnybart energisyst­em. Cirkulärt och modernt. Detta är vår önskan för Stenungsun­d. Det blir la roligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden