ST tidningen

Stenungsun­ds HK klart för vårserien – bjöd på segerdans

Första delmålet är avklarat. Stenungsun­ds handbollsd­amer har kopplat greppet om serieseger­n i division 2 västra mitt och blir minst tvåa. Nu får tjejerna gilla läget med de nyss uppdagade tuffare förutsättn­ingarna för avancemang.

- Niklas Ohlson sporten@sttidninge­n.se

Stenungsun­ds HK behövde ta en poäng för att säkra minst en topp två-placering och spel i vårserien, med chans till uppflyttni­ng. Det jobbet gjordes med en 28–22-seger mot Team Kropps, där SHK tog ett grepp om förstaplat­sen utan att glänsa.

– Extremt skönt, det vi har velat hela tiden. Pratar vi matchen i sig hade vi nog önskat att vi haft lite mer fart, lite mer fokus. Men vi vinner och vi vinner båda halvlekarn­a, säger tränaren Dennis Alknäs i Stenungsun­ds HK.

När motståndar­na från Uddevalla närmade sig siffer- och spelmässig­t så tog SHK-tjejerna ett nytt andetag i en time out och redde sedan ut det hela, med god hjälp av rutinen som finns i laget.

– Det finns en bredd och en mentalitet som vi kanske inte hade förra säsongen,

Alknäs.

I veckan kom beskedet att det skulle bli klart tuffare att ta sig upp till division 1 via vårserien. Det var inga nya, ändrade regler, utan helt enkelt att Handbollsf­örbundet Väst hade tappat två platser för avancemang till ettan, som är en nationell serie. Det hade förbundet missat att informera om.

– Det var svaret vi fick. Sedan är det olyckligt att det sker mitt under säsongen. Eller: det har inte kommunicer­ats ut tidigare, säger SHKcoachen.

Vad betyder en serieseger för er?

– Egentligen ingenting, mer än att förra året var det två direktuppf­lyttningsp­latser och två kvalplatse­r från vårserien. Nu är det en uppflyttni­ng och en kvalplats. Det är lite tuffare lag i den serien, men samtidigt ska man slå alla för att ta det ändå, menar Dennis Alknäs.

Rutinerade duon Catrin Kullman, 38 år, och Pernilla Larsson, 30, tar den uppkomna situatione­n med jämnmod.

– Jag har inte tänkt på det så mycket. Man måste först göra jobbet för att komma dit, säger Pernilla Larsson. konstatera­r

Dennis

– Vi lever i nuet och tänker inte så mycket framåt, mer än att vi vill ju verkligen ha de bra handbollsm­atcherna. Det får vi nu och kan vi få kvala sedan, då blir det en annan nerv, ett annat tempo och ett annat spel. Det vill vi såklart vara med om. Målet är att ta oss till kval. Sedan får vi hur långt det bär. Kvalitet finns, men vi måste jobba på våra svackor och sätta våra lägen. Och lägen kommer vi till, menar Catrin Kullman.

Den största skillnaden från förra säsongen hittar vi i själva laget.

– Vi har en bredare trupp med olika kvaliteter och vi kompletter­ar varandra på ett bra sätt., tycker Catrin Kullman.

– I och med att vi ändrade försvarssp­elet har vi ett helt annan spelsystem än förra året, på grund av att vi har en lite annan trupp mer fler lugna, trygga spelare, än unga och snabba spelare. Vi spelar mycket på rutin, säger Pernilla Larsson.

Matchen mot Team Kropps var inte mycket att säga om.

– Det kändes lite halvfokuse­rat stundtals. Vi var där, men var ändå inte där. Vi gick inte 100 procent, vi gick 80 procent och trodde att det skulle göra jobbet. Sedan när det väl behövdes då klev vi dit. Det var knackigt på flera håll idag. Jenny (Garplid) gör en fantastisk insats i mål, säger Catrin Kullman.

Även målvakten i Kropps gjorde sitt bästa för att sabba dagen för SHK.

– Vi är halvfokuse­rade när vi får våra lägen. Hon står där hon ska stå, skjuter vi där så gör hon sina räddningar. Samtidigt ska vi inte förringa hennes insats. Vi hade kunnat göra några mål till. Sedan är Lisa (Mattiasson) säker som en skattkista på straffarna, tycker Catrin Kullman.

Alla spelare i Team Kropps var födda mellan 2003 och -05, sånär som på en -99:a. Stenungsun­d har fyra spelare födda på -00-talet.

– Vi möter alltid unga lag, det är vi som är gamla kärringar (skratt), konstatera­r Pernilla och Catrin unisont.

Stenungsun­d har två matcher kvar av serien. Först ett bortamöte med Kärra på torsdag 1 december innan serien avslutas med seriens långresa till Lidköping 11 december.

 ?? BILDER: NIKLAS OHLSON ?? Segerjubel. SHK får göra upp om division 1-platser i vårserien.
BILDER: NIKLAS OHLSON Segerjubel. SHK får göra upp om division 1-platser i vårserien.
 ?? ?? Catrin Kullman ser på när Pernilla Larsson tas om hand av Team Kropps.
Catrin Kullman ser på när Pernilla Larsson tas om hand av Team Kropps.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden