ST tidningen

Tioåring på väg hem hölls fast – skolfritid­s flyttade inomhus

En man ska ha tagit tag i ett barn i tioårsålde­rn när hen var på väg hem från skolan på Orust. Varekils skola valde därför att hålla fritidsver­ksamheten inomhus i onsdags eftermidda­g – och uppmanade vårdnadsha­vare att ta följe med barnen till skolan.

- Totte Vesterlund totte.vesterlund@stampen.com Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

Det var vid klockan 14.45 på tisdagseft­ermiddagen som polisen fick in ett samtal om att ett barn i tioårsålde­rn skulle ha blivit fasthållen av en man på väg hem från skolan i Varekil. Barnet var på väg hem tillsamman­s med sina kompisar.

– Mannen tar tag i barnet. Mer än så vet jag inte. Det har inte blivit några skador eller så, men det är klart att man kan bli skärrad, säger Peter Adlersson, polisens presstales­person.

Polisen har pratat med barnet i fråga och en anmälan om ringa misshandel är upprättad.

– Det tog ett tag innan vi fick larmet. Vi var i området, men det fanns inte så mycket att söka efter just då. Vi har inte hittat nån där, säger Peter Adlersson, polisens presstales­person på tisdagskvä­llen.

Vad har ni att gå på?

– En kort beskrivnin­g av mannen. Varekils skola fick vetskap om händelsen när skoldagen var slut och fritidsver­ksamheten tog vid.

” Det finns i nuläget inget i utredninge­n som tyder på att det är någon man som aktivt söker upp barn Herman Egelström stationsbe­fäl på polisen

– Det var fritids som hade verksamhet den tiden. Vi valde att ta in eleverna då, de fick leka inomhus och så kontaktade vi vårdnadsha­varna som hämtade eleverna från skolan, säger Camilla Bredeby, rektor på Varekils skola.

Skolan har även gått ut med ett meddelande på lärplattfo­rmen Schoolsoft.

– Vi ber föräldrarn­a att tala med, och trygga upp, sina barn. I morgon kommer vi att förstärka med personal utomhus på rasterna, säger rektorn Camilla Bredeby.

Skolan uppmanar också vårdnadsha­vare att lämna sitt barn på skolan eller att de tar följe med barnen dit.

– Det vill vi, så långt det är möjligt, så att ingen går själv till skolan, säger rektorn Camilla Bredeby.

Vilken respons har ni fått från vårdnadsha­vare?

– De är tacksamma att vi har agerat och tryggat upp barnen.

Polisen har meddelat att förundersö­kningen pågår.

– Det finns i nuläget inget i utredninge­n som tyder på att det är någon man som aktivt söker upp barn, säger Herman Egelström, stationsbe­fäl på polisen Södra Fyrbodal.

 ?? BILD: FILIP LANDQVIST ?? En man ska ha tagit tag ett barn på väg hem från skolan i Varekil. Bilden är en genrebild.
BILD: FILIP LANDQVIST En man ska ha tagit tag ett barn på väg hem från skolan i Varekil. Bilden är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden