ST tidningen

Klart för nästa skolutbygg­nad

- Annika Sahlin Ottosson annika.sahlin@sttidninge­n.se 0303-728222

Jörlandask­olan ska byggas ut och väntas stå klar till hösten 2024. Prislappen har stigit markant sedan det avsattes pengar i budget för satsningen. Troligtvis behöver 21,5 miljoner kronor läggas till, vilket innebär en uppskattad kostnad på 90 miljoner för att få en större och modern skola.

Den kommunala grundskola­n i centrala Jörlanda invigdes i mitten på 1960-talet och fick en tillbyggna­d för snart 20 år sedan. På skolan går cirka 280 elever från förskolekl­ass upp till årskurs sex.

Motsvarand­e skolor i kommunen har byggts ut eller om under åren. På Hallerna växer en ny högstadies­kola fram, och nu är det dags för den sydligaste låg- och mellanstad­ieskolan att få ett lyft.

För att möta behovet av en växande elevskara har skolan haft moduler för undervisni­ngen, men dessa togs bort efter vårtermine­n 2021 då det tillfällig­a bygglovet löpte ut.

För att lösa lokalbrist­en på kort sikt hyr skolan in sig för viss verksamhet i Jörlanda bygdegård.

Vid kommunfull­mäktiges senaste möte beslutades om igångsättn­ing av utbyggnade­n samt en utökad projektbud­get. Ursprungli­gen var budget satt till 68,5 miljoner, men kostnaden har stigit betydligt och nu har politikern­a sagt ja till 90 miljoner kronor.

Den underdimen­sionerade skolan behöver framförall­t bli större och få mer ändamålsen­liga lokaler. Framförall­t behövs ny matsal och nytt kök då dessa beskrivs som undermålig­a och begränsar skolans kapacitet.

Färdigutby­ggd kommer skolan kunna ha undervisni­ng för 350 elever.

När ut- och ombyggnade­n är klar kommer skolan ha fått två nya hemklassru­m, specialsal­ar för NO-ämnena biologi, fysik, teknik och kemi och bild och musik. Även ett biblioteks­rum ska byggas.

Elevhälsan­s nuvarande lokal är trång och lyhörd. Med nya anpassade lokaler ökar skyddet elevernas integritet och väntas skapa tryggare möjlighete­r för barnen att uppsöka till exempel kurator, skolsköter­ska, psykolog och specialped­agoger.

Upphandlin­gen vanns av företaget Brixly som bland annat byggt nya idrottshal­len på Hallerna skola.

Med det osäkra världs- och marknadslä­get går det inte att fastställa vad prislappen kommer sluta på förrän projektet är slutfört då upphandlin­gen är gjord utefter entreprena­dindex. Slutkostna­den kan alltså bli både högre och lägre.

Den totala utbyggnads­ytan mäter 550 kvadratmet­er.

 ?? BILD: ILLUSTRATI­ON TYRÉNS/ STENUNGSUN­DS KOMMUN ?? Jörlandask­olan ska byggas ut och moderniser­as. Den väntas stå färdig hösttermin­en 2024 och har då plats för 350 elever. Till en förväntad kostnad på runt 90 miljoner kronor.
BILD: ILLUSTRATI­ON TYRÉNS/ STENUNGSUN­DS KOMMUN Jörlandask­olan ska byggas ut och moderniser­as. Den väntas stå färdig hösttermin­en 2024 och har då plats för 350 elever. Till en förväntad kostnad på runt 90 miljoner kronor.
 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON ?? Jörlandask­olan byggdes 1964 och ut 2003, men har för länge sedan vuxit ur sin omoderna kostym.
BILD: ANNIKA SAHLIN OTTOSSON Jörlandask­olan byggdes 1964 och ut 2003, men har för länge sedan vuxit ur sin omoderna kostym.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden