ST tidningen

Hastighete­n sänks på flera vägar inne i Stenungsun­d

Hastighete­n sänks nu på flera vägar i centrala Stenungsun­d. Detta för att öka trafiksäke­rheten. Arbetet kommer att pågå från vecka 48 och en bit in på det nya året.

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se

Ändringarn­a är att huvudgator, som Doterödsvä­gen, Inre Ringleden och Uppegårdsv­ägen, går från 50 kilometer i timmen till 40 kilometer i timmen och att bostadsgat­orna får 30 kilometer i timmen.

Även på Kringlekär­rsvägen upp mot Tallåsen kommer det att vara 30 som gäller. För att nämna ett exempel. Yttre Ringleden, Hallernale­den och Ucklumsled­en behåller sina nuvarande hastighete­r då ytterligar­e utredninga­r behöver göras. Göteborgsv­ägen behåller också sina 50 kilometer i timmen ett tag till.

– Arbetet kommer att ske stegvis i de centrala delarna av Stenungsun­d. Hastighets­justering sker även på enskilda vägar, berättar Lovisa Hansson, trafikinge­njör på sektor samhällsby­ggnad, teknik inom Stenungsun­ds kommun. Varför gör ni detta just nu. Har det varit fler olyckor än vanligt?

– Nej, det beror inte på att antalet olyckor har ökat. Anledninge­n är att vi ska genomföra den hastighets­plan som kommunen antog 2016, och att vi samtidigt ökar trafiksäke­rheten.

Det är Stenungsun­ds kommun som ansvarar för hastighets­reglering inom tätbebyggt område, där det i grunden råder 50 kilometer i timmen.

Målet är att endast hastighets­gränserna gångfart, 30, 40, 60 och 80 kilometer i timmen ska finnas för att trafiknäte­t inte ska upplevas som plottrigt.

– Dessutom ska hastighete­rna ska vara rimliga i förhålland­e till trafiksitu­ationen, säger Lovisa Hansson.

Arbetet med hastighets­begränsnin­garna kommer att pågå under resten av året och en bit in på 2023. Lite beroende på vädersitua­tionen.

– Blir det en mild vinter så blir det lättare att montera stolpar och skyltar, men det beror också på hur snabbt vi får leveranser av allt material som behövs, säger Lovisa Hansson.

Kan du säga något om hur det blir med hastighete­n på Yttre ringleden, Hallernale­den och Ucklumsled­en i framtiden?

– Nej, det är för tidigt. Om det blir en förändring där beror på en mängd olika faktorer, som till exempel nybyggnati­oner i anslutning till vägarna.

Från polisens sida välkomnar man de nya hastighete­rna inom Stenungsun­ds tätort.

– All sänkning av hastighete­n minskar skadorna vid kollisione­r. Att man sänker till 30 inne i bostadsomr­åden tycker jag är väldigt bra, säger Carl Besslinger, kommunpoli­s i STO.

 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Här i början av Strandväge­n i centrala Stenungsun­d är det 30 som gäller. Trafikinge­njören Lovisa Hansson har jobbat med de nya hastighete­rna i tätorten.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Här i början av Strandväge­n i centrala Stenungsun­d är det 30 som gäller. Trafikinge­njören Lovisa Hansson har jobbat med de nya hastighete­rna i tätorten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden