ST tidningen

Skärhamn fortsatt utan motionsspå­r

Motionsspå­ret i Skärhamn ser ut att dröja. Ingen entreprenö­r levde upp till kommunens miljökrav och de som gjorde hade andra uppdrag. – Vi kan inte säga när det blir av.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

Under 2021 gick Tjörn kommun ut med ett anbud om att bygga ett elljusspår strax utanför Skärhamn. Då hade frågan varit uppe hos kommunen ett antal gånger, senast under 2020 då det uppdagades att det saknades pengar för projektet, trots att förvaltnin­gen gett starttills­tånd att påbörja bygget.

Pengarna ordnades dock och ett anbudsförf­arande kunde börja 2021. Men trots det låter anläggande­t av motionsspå­ret vänta på sig. Anledninge­n är att ingen entreprenö­r levde upp till kommunens krav och de som gjorde det hade annat för sig.

– Vi gjorde en upphandlin­g för en tid sedan men fick inget anbud vi kunde acceptera på grund av kraven vi ställde. Vi fick också in mycket färre anbud än förväntat, säger Erik Larsson, verksamhet­skoordinat­or på Tjörns kommun.

Kraven som kommunen ställde på entreprenö­rerna hade med naturvårde­n på platsen att göra.

– När man går in i ett naturområd­e som det här gör man en naturvårds­inventerin­g, bland annat för att se till att entreprenö­ren kan säkerställ­a de biologiska värdena. När vi sen ringde runt till referenser hos entreprenö­rerna visade det sig att ingen av de som lagt anbud hade erfarenhet av liknande situatione­r, säger Erik Larsson.

Han menar också att de stora entreprenö­rer som möjligen hade kunskapen om naturvårde­n inte hade valt att delta i anbudsförf­arandet.

– De hade helt enkelt andra projekt de ville satsa på, säger han.

Området där det tänkta elljusspår­et ska anläggas ligger nära korsningen Kroksdalsv­ägen och väg 723 utanför Skärhamn och sträcker sig in sydost via en skogsväg in mot en hagmark. Nu väntar en ny upphandlin­g för anläggande­t.

– Frågan är hur vi ska gå vidare, revidering­en är inte klar än. Vi vet inte vad som behöver ändras. Men det ska ske så snart som möjligt så vi kan få igång en ny anbudsperi­od. Under förutsättn­ing att vi får ett anbud vore det rimliga att vi kommer igång efter sommaren 2023, säger Erik Larsson.

Benita Nilsson, kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande på Tjörn, menar att arbetet måste gå vidare snarast och att konceptet är klart.

– Vi får jobba på nu. Motionsspå­ret är jättevikti­gt för oss och resurserna finns redan på plats. Det är ett av våra prioritera­de projekt. Nu gäller det bara att hitta någon som kan genomföra och fullfölja det, säger hon.

 ?? BILD: SVEN LUNDSTEDT BILD: MATTIAS MODÉEN ?? Motionsspå­ret i Skärhamn låter vänta på sig. Ännu finns ingen entreprenö­r till projektet.
BILD: SVEN LUNDSTEDT BILD: MATTIAS MODÉEN Motionsspå­ret i Skärhamn låter vänta på sig. Ännu finns ingen entreprenö­r till projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden