ST tidningen

De förvandlar gammalt till nytt på sina träffar

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se

En pläd kan bli en varm tröja, en julduk sys om till julklännin­g till familjens minsta och en gammal fårskinnsk­appa sprättas upp och blir överdrag till en fotpall. När tjejerna i cirkeln Textilt Återbruk träffas är det ingen hejd på idéerna. – Vi gillar att skapa nytt av gammalt, säger Helena Voimäki, en av cirkelleda­rna.

Bordet i Studieförb­undet Vuxenskola­ns lokal är fullt av tyger, kläder, nålar och tråd. Här inne samlas gänget i studiecirk­eln Textilt Återbruk en gång i veckan för att sy, men framförall­t för att inspirera varandra.

– Dagens överkonsum­tion av textilier är enorm. Det är dags att göra som mamma gjorde förr i tiden: Laga och lappa.

Det säger Maria Schmidt Larsson som tillsamman­s med Helena Voimäki håller i studiecirk­eln.

Just denna kväll är det nio kvinnor som träffas för att sy tillsamman­s, men gänget betydligt större än så.

– Vi har ett 30-tal uppskrivna på vår lista. En del är regelbundn­a besökare, andra kommer någon gång då och då, säger Maria.

Det är intresset för handarbete men framför allt intresset för textilt återbruk som enar kvinnorna i gruppen.

– Vi träffas för att uppmuntra varandra men så ägnar vi oss åt textilt återbruk är och försöker minimera textila avfall genom att sy om det som finns hemma i garderoben. Gamla jeans kan användas för ett antal projekt som väskor, mobiltelef­onpåsar, bokomslag, grytlappar och förvaring, säger Maria Schmidt Larsson.

Att föremål kan få andra användning­sområden än det de är skapade för är Helenas mjuka goa tröja ett utmärkt exempel på. Hon har använt en varm pläd och sytt om den till en fräck och helt unik tröja.

– Du utgår från något som redan finns och tar bort och ändrar. Utseendet blir som nytt och behöver inte kastas. Kanske kan du använda mormors gamla broderade dukar till en skjorta eller förnya gamla plagg med nya detaljer, det är bara fantasin som sätter gränser, säger hon.

Gull-Britt Niklasson hade för kvällen med sig utmärkta exempel på hur gamla plagg kan bli nya med hjälp av lite tyg och en hel del fantasi. På en jeansjacka har hon broderat en vacker blomsterbu­kett, till jackan har hon en jeanskjol som är så rikt utsmyckad att den är som ett

– De här är ett par år gamla, men jag har använt plaggen mycket. Det är roligt att ha något som ingen annan har, säger hon.

Att tänka om och tänka nytt med fokus på det befintliga har gruppen flera bra exempel på. På ert bord i samlingssa­len finns en fin dress passande en liten flicka. Både överdel och byxor är dekorerade med julmotiv. Det har en gång varit en julduk, som lagts åt sidan och inte använts på länge – nu har duken fått nytt liv. Av en urvuxen herrtröja har det blivit ett set med konstverk. joggingbyx­or och tröja till ett barn. Den gamla tröjan är ett minne blott, här är istället en fräck dress till en liten kille.

Alla i gruppen syr inte, en del stickar och virkar, andra lappar och lagar. Katarina Ohlin har på sig en tröja som hon sytt av sönernas urvuxna collegetrö­jor. Hon har fyndat en äldre fårskinnsk­appa på loppis som hon sprättar upp.

” Dagens överkonsum­tion av textilier är enorm. Det är dags att göra som mamma gjorde förr i tiden: Laga och lappa.

– Jag har en fotpall hemma som är så tråkig, den kommer jag klä om med delar från kappan.

Det gäller att se möjlighete­rna i det som finns menar Helena Voimäki. Istället för att slänga och köpa nytt vill hon att sakerna ska få fortsatt liv.

– Av broderade dukar syr du fina kuddar på nolltid. Allt det tidskrävan­de handarbete­t har ju redan någon annan gjort, kan det bli bättre?

 ?? ?? Som ett konstverk är GullBritt Niklassons jeanskjol, hon har använd andra jeanstyger och skapat ett vackert mönster på kjolen.
Som ett konstverk är GullBritt Niklassons jeanskjol, hon har använd andra jeanstyger och skapat ett vackert mönster på kjolen.
 ?? ?? En gammal julduk har blivit en söt dress till en liten flicka.
En gammal julduk har blivit en söt dress till en liten flicka.
 ?? ?? Gull-Britt Niklasson älskar att handarbeta. Till träffen med textilt återbruk hade hon tagit med en vacker väst som hon sytt av olika bitar av tyger.
Gull-Britt Niklasson älskar att handarbeta. Till träffen med textilt återbruk hade hon tagit med en vacker väst som hon sytt av olika bitar av tyger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden